В Україні кіберполіція викрила банду хакерів, яка через “вірус” поцупила у бізнесменів п’ять мільйонів

Кримінал, Новини

Правопорушники розсилали компаніям та підприємцям електронні листи зі шкідливим програмним забезпеченням. Від їхнього імені – створювали фіктивні платіжні доручення, які надалі обготівковували.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на кіберполіцію.

Протиправну діяльність викрили працівники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчим управлінням столичної поліції та Службою безпеки України. Фігуранти розсилали на електронні адреси компаній та підприємців листи зі шкідливим програмним забезпеченням.

Повідомлення маскували під архіви з документами, в яких були вимоги оплати певних послуг чи надання інформації державним органам. Вірусні програми надавали віддалений доступ до комп’ютерів бухгалтерів та директорів.

Зловмисники створювали платіжні доручення від імені юридичних та фізичних осіб на підконтрольні рахунки. У подальшому гроші обготівковували.

За попередніми підрахунками, потерпілим нанесено понад 5 мільйонів гривень збитків. Правоохоронці провели вісім обшуків на території Києва та Київської області. Вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, флеш-накопичувачі та «чорнові» записи.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 (Крадіжка), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Зловмисникам може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Слідчі дії тривають. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Київська міська прокуратура.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.