На Снятинській ГЕС не відновили рибохід після повені: міськрада звернулася до прокуратури

Новини, Суспільство

На приватній Снятинській гідроелектростанції після повені у 2020-му році не відновили рибохід.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Канал, яким риба проходить на нерест у верхів’я річки Прут, замулений та занесений піском і гравієм.

Міська влада звернулася з листами до керівництва ГЕС, Державної екологічної інспекції Карпатського округу, Державного агентства рибного господарства в Івано-Франківській області та прокуратури, щоб вирішити цю проблему.

Під час повені 2020-го року в канал для проходу риби нанесло піску і гравію. Тепер тут між початком рибоходу і водою є 20 метрів суші, розповідає заступник міського голови Снятина Віктор Кушик.

За його словами, цей прохід збудувала Снятинська ГЕС, керівництво якої знаходиться у Вінниці. Коштував прохід приблизно шість мільйонів гривень.

“На сьогоднішній день ні їхнього приїзду, ні телефонних розмов не було. Ще надіслали їм у Вінницю звернення від виконкому. В усній формі, через працівників вони передавали нам, що розробляють стратегію. А коли? Надворі вже березень, а з першого квітня вже нерестовий період. Якщо вони рибохід не відновляють, то автоматично будуть зобов’язані підняти шлюзи. Згідно з чинним законодавством, коли голова ОДА підпише наказ про початок нерестового періоду, вони будуть зобов’язані відкрити шлюзи. Їхній ГЕС доведеться призупинити роботу гідроелектростанції на два-три місяці, поки риба буде іти на нерест”, – каже Віктор Кушик.

На думку міської влади, проблеми із рибоходом можуть призвести до зниження рибних запасів у річці Прут, зникнення червонокнижних видів риб та погіршення екологічної ситуації в районі. Саме тому звернулися за допомогою в різні інстанції.

Несправний рибохід оглянули працівники Державного агентства рибного господарства в Івано-Франківській області. Керівник установи Любомир Стрембіцький каже, що така ж проблема є на Золотолипівській ГЕС, що на Тлумаччині.

“Ми будемо подавати в прокуратуру, щоб ці електростанції дотримувалися чинного законодавства України”, – прокоментував Стрембіцький.


Нагадаємо, під час повені у 2020-му стихія затопила понад 10 тисяч житлових будинків на Прикарпатті.

Загалом в Івано-Франківській області зруйновано 110 км автодоріг, 1 850 м берегоукріплень та 90 мостів. В Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях пошкоджено 429,7 км автодоріг та 130 мостів. Порушено транспортне сполучення із 34 населеними пунктами.

В Івано-Франківській області загинуло три людини від стихії. Одна – зникла безвісти.

На ліквідацію наслідків паводків Кабмін виділив понад 480 млн грн, через які на Прикарпатті розгорівся скандал.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.