Перші побічні ефекти вакцинації від СOVID-19

Здоров'я, Новини, Суспільство

В Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації проти коронавірусу вакциною Covishield виробництва індійського підприємства Serum Institute. За дві доби щеплення зробили вже понад 1100 медпрацівників та військових. Також проявилися і перші побічні ефекти після вакцинації.

Суспільне зібрало дані про побічні реакції на щеплення та дізналося, якою є їх допустима норма за медичними протоколами, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, станом на 25 лютого медики зафіксували сім повідомлень про несприятливі події після імунізації. Він зазначив, що всі вони несерйозні.

“Одне зареєстроване в Чернігівській області та шість у Черкаській. Але не потрібно розганяти ніякої інформаційної паніки. Тому що це передбачено інструкцією виробника. Ми всі несприятливі випадки відстежуємо і звертаємо на це увагу”, – заявив він.

Як почуваються лікарі

Кілька побічних ефектів відчула одна вакцинована медпрацівниця на Чернігівщині. У неї з’явилося почервоніння на місці уколу, а також підвищилася температура. За словами начальника Чернігівського обласного центру громадського здоров’я Володимира Тарасовського, наразі ніякого розвитку ускладнення не мають і це нормальне явище для будь-якої вакцини.

На Черкащині шість лікарів відчули слабкість і головний біль. Головна імунологиня Черкаського обласного управління здоров’я Наталія Гармаш повідомила, що таким чином відбувається формування імунної відповіді на щеплення. Вона додала, що симптоми зникли доволі швидко і наразі медики почуваються добре.

Які побічні ефекти

Професор та завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Сергій Крамарьов пояснив Суспільному, що поява певних побічних ефектів після вакцини є нормальним явищем, оскільки вони прописані в інструкції.

“Це прописано в інструкції вакцини, що побічні реакції можуть бути. Не часто, але можуть бути. Для кожної вакцини є свої побічні ефекти, це законно, і це може бути”, – наголосив він.

За словами лікаря, реакції можуть проявляться по-різному. Він також додав, що цілком допустимо, якщо до 15% вакцинованих матимуть побічну реакцію на препарат.

“Наприклад, мільйон провакцинували, 15% мали температуру чи ще щось подібне. Це вважається допустимим. Але я ще раз наголошую, для кожної вакцини свої норми залежно від інструкції”, – зазначив професор.

Виробники вакцин також стверджують, що побічна реакція на щеплення будь-якою вакциною є нормальним явищем. Так, після введення ін’єкції людина може спостерігати почервоніння на місці уколу, припухлість або відчувати біль. Також іноді може підвищуватися температура, боліти голова або суглоби.

За словами медиків, подібні реакції є легкими та минають вже за кілька днів, а така реакція організму засвідчує ефективність дії вакцини. Щодо вакцин AstraZeneca, то типовими побічними реакціями після вакцинації були біль на ділянці уколу, біль у м’язах, головний біль і втома, а також підвищення температури.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.