Через зруйновану переправу Манявський монастир втрачає паломників, а село – туристів (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Через зруйновану стихією переправу Манявський монастир, що на Прикарпатті, втрачає паломників, а село – туристів. Річка Манявка розділяє село від пам’ятки архітектури – Хресто-Воздвиженського монастиря, та від одного з найвищих водоспадів Карпат.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Переправу у селі Манява зруйнувала повінь у вересні минулого року. Раніше це був дерев’яний міст для автомобілів. Зараз від нього залишилися лише декілька колод.

Через зруйновану переправу Манявський монастир втрачає паломників, а село - туристів

По той бік річки – дорога до одного з найвищих водоспадів Українських Карпат, а також до Манявського скиту – чоловічого Хресто-Воздвиженського монастиря.

Через зруйновану переправу Манявський монастир втрачає паломників, а село - туристів

Дістатися сюди тепер можна лише пішки дерев’яною кладкою.

Через зруйновану переправу Манявський монастир втрачає паломників, а село - туристів

Благочинний монастиря архимандрит Герасим розповів Суспільному, що влітку сюди щодня приходять від десяти до ста людей. Через зруйновну переправу паломників поменшало. Не виняток і сьогоднішній день.

“Коли приїхав автобус, люди побачили, що нема переходу та переїзду, вони розвернули автобус і поїхали назад. Я думаю, що цим усе сказано”, – розповідає архимандрит Герасим.

Сам монастир є пам’яткою архітектури, його історія сягає XIII століття. Належить він Православній церкві України. Зараз у скиті – 12 монахів.

Через зруйновану переправу Манявський монастир втрачає паломників, а село - туристів

За словами отця Герасима, вони живуть тут вийнятково за пожертви паломників і туристів:

“Те, що вони жертвують на храм, те, що вони купують у нас якісь товари, – цим ми себе і забезпечуємо. Підтримки від держави і якихось меценатів у нас немає”.

Зруйнована переправа перебуває на балансі державного підприємства “Солотвинське лісове господарство”. Директор лісгоспу Ігор Лучин у телефонній розмові повідомив, що тут планують побудувати залізобетонний міст. Але зроблять його значно вужчим, аби проїжджали тільки легкові автомобілі.

“Приїжджав чоловік, він мені порахував кошторис – один мільйон триста тисяч. Підприємство в даний час взагалі збиткове, ми не маємо державного фінансування взагалі. А тим більше на такі роботи”, – каже Ігор Лучин.

Через зруйновану переправу Манявський монастир втрачає паломників, а село - туристів

Голова Солотвинської громади Манолій Піцуряк каже, що кожного року дві гірські річки – Манявка та Бистриця Солотвинська – підмивають та руйнують мости в громаді. Загалом у селах є більше десяти великих мостів та численні дрібні переправи. Громада на їхнє відновлення грошей не має, а через це і втрачає туристів. Насамперед, це стосується Манявського скиту та водоспаду поблизу нього.

“Ми – новостворена громада, і практично ми тільки з нуля починаємо. Нам дуже важко боротися навіть із такими питаннями. Думаю, що тут буде підтримка держави по берегоукріпленню, направленню русел річок і по будівництву мостів”, – розповів голова Солотвинської ТГ Манолій Піцуряк.

Відновити переправу у Маняві планують до квітня цього року.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.