Мобільний госпіталь і посилення карантину. Як на Прикарпатті боротимуться з Covid-19

Здоров'я, Новини, Суспільство

Сьогодні, 17 лютого відбулося засідання комісії ТЕБ та НС за участі головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-Інфо.

До засідання в онлайн форматі долучився міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Під час засідання обговорили критичну ситуацію, яка склалася на Прикарпатті з захворюваністю на Covid-19.

Як відомо, на Прикарпатті вже два тижні підряд фіксується найбільша в Україні кількість нових випадків захворювання за добу. У багатьох населених пунктах Прикарпаття заповненість ліжко-місць – понад 90%. Тож в область терміново приїхав головний державний санітарний лікар – заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Під час засідання обласної комісії ТЕБ і НС, міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що в області фіксують значне зростання. Ріс 28.8% за попередню добу.

“Завантаженість лікарень майже 100%. Бачимо, що в деяких лікарнях, наприклад Лисецькій лікарні не вистачає кисню. Ця ситуація викликає занепокоєння. Сьогодні ми визначимо які обмеження треба терміново ввести на території області і медична частина щодо забезпеченості ліжками і киснем. Хочу почути від свого заступника, який вчора приїхав в область, які заходи ми можемо зараз ввести”.

Своєю чергою головний санітарний лікар Віктор Ляшко зауважив, що ситуація є критична.

“Всі доручення які були від уряду, на рівні області виконані: підготовлені додаткові ліжка, підведений кисень. Втім останні 10 днів спостерігається значне зростання кількості нових випадків і що найгірше госпіталізації. Дуже багато тяжких хворих. Хочу звернутися до всіх. Система охорони здоров’я не безрозмірна і має свою межу. Без введення додаткових заходів не обійтися. Сьогодні будемо говорити про те, щоб розгорнути додатково 600 ліжок. Спалах іде нерівномірно і деякі лікарні заповнюються швидше”, – сказав Ляшко.

Також головний санітарний лікар закликав ставитися до госпіталізацій з розумінням. Адже швидка буде везти людей туди де їм можуть врятувати життя, а не туди де родичам ближче.

“Ми сьогодні маємо визначити де буде розгорнутий мобільний госпіталь ДСН із 120-ма кисневими концентраторами. Також потрібно прийняти в області додаткові обмежувальні заходи”, – підсумував Ляшко.

Як наголосив в.о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Дзьомбак, за місяць щоденна кількість хворих збільшилась в 4 рази. Щоденно на лікування скеровуються на стаціонарне лікування 70-80 пацієнтів.

“Нам не вистачає розгорнутих ліжок. Після перевірки всіх закладів вирішили, що ми можемо розгорнути ще 600 ліжок. З них 150 місць в ковідних лікарнях, 250 ліжок в Богородчанській лікарні, 80 ліжок в обласній інфекційній і обласній клінічній лікарні, решту в інших лікарнях. Також деякі люди погодились, на госпіталізацію до львівських медзакладів. Якщо мобільний госпіталь вдасться розгорнути в на базі Богородчанської лікарні це буде значна підмога. Що ж стосується медиків, то будемо просити міністерство направити нам додаткових медиків з інших областей”, – сказав Дзьомбак.

Водночас міністр розвитку громад Олексій Чернишов в онлайн-режимі запропонував також встановити блокпости і обмежити в’їзд в область.

“Ми плануємо закрити заклади харчування, розважальні заклади. Що ж стосується блокпостів, то ми це питання обговоримо”, – сказав голова ОДА Андрій Бойчук.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.