“Питаннями наших захисників в тилу ніхто серйозно не займається”, – Михайло Ноняк (відео)

Новини, Політика, Суспільство

Сьомий рік поспіль тривають бойові дії на Сході нашої держави.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на 402 канал.

У зоні військового конфлікту перебувають тисячі українців, які виконують свій громадянський обов’язок, відстоюючи незалежність країни й захищаючи її кордони. Після повернення з війни додому захисникам доводиться вирішувати чимало соціальних питань, пов’язаних із пошуками житла, роботи, здобуттям освіти, лікуванням тощо.

Часто знаходити рішення ветеранам та їхнім родинам треба самотужки, без належної допомоги та уваги держави. На цьому наголосив кандидат у народні депутати від округу №87 з центром у місті Надвірна Михайло Ноняк у передачі “На часі”, яка виходить на каналі “402”.

“У мене багато друзів і побратимів воюють на Сході. Їхніми питаннями ніхто не займається серйозно. Тому ми наприкінці 2018 року провели консультації з військовими, правоохоронцями, учасниками бойових дій, – розповів кандидат. – І у 2019 році створили Всеукраїнську профспілку військових, працівників правоохоронних органів, учасників бойових дій, яка займається виключно проблемами військових, наших добровольців, та їх сімей”.

З того часу і до сьогодні Михайло Ноняк є головою такої профспілки. УкрПрофсила (а саме таку назву профспілка отримала в публічному просторі) здатна впливати на вирішення багатьох важливих соціальних питань. Наразі вона має 14 обласних осередків, зокрема, й на Прикарпатті. Роботою профспілки опікуються громадські активісти, волонтери, учасники АТО/ООС і Революції Гідності, правоохоронці та ветерани.

“Коли військовий, який 5 чи 6 років воював на Сході, повертається до буденного життя, він без роботи, без освіти. В нього дружина, діти. Як йому вижити? – запитує Михайло Ноняк. – Скільки летальних випадків, скільки людей просто скочуються в прірву! І реально держава системно не дбає про соціальний захист, лікування, забезпечення, гарантії освіти, роботи …Прикривається військовими, які в окопах по пояс в болоті захищають нашу країну, зрештою захищають владу”.

Кандидат пропонує звернути увагу на досвід НАТО. Військові цього альянсу, зауважує Ноняк, мають всі соціальні гарантії. Політик прагне, щоб так було і в Україні. Для цього нещодавно подав на розгляд Верховної Ради України законопроєкт про повернення пільг військовим і учасникам бойових дій.

До слова, чинна система соціального захисту ветеранів була сформована ще в 1993 році на залишках радянського підходу й в основному зорієнтована на ветеранів Другої світової війни. Більшість гарантій не є актуальними в умовах сьогодення. Ті ж пільги, які все-таки працюють, мають лише компенсаційну функцію, що в підсумку не вирішує реальних проблем, з якими стикаються захисники України після звільнення зі служби.

Хоча Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту” передбачено доволі багато соціальних гарантій, реалізувати більшість з них неможливо. З переліку 22 пільг для учасників бойових дій та 27 пільг для осіб з інвалідністю внаслідок війн жодна не може бути реалізована в повному обсязі.

Кожне положення обмежується підзаконними актами, відсутністю бюджетних коштів або затверджених порядків, необхідних для реалізації законодавчих норм. Натомість пільги, які реально можна отримати, не є достатнім інструментом розв’язання проблем ветеранів та не сприяють поверненню ветерана до повноцінного мирного життя.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.