Нове COVID-зонування та перше щеплення: Ляшко розкрив деталі

Здоров'я, Новини, Суспільство

Наступного тижня Україна планує отримати 500 тисяч доз вакцини виробництва AstraZeneka, закуплених за державні кошти через компанію-посередника Crown Agents. Перше щеплення від коронавірусу, у разі доставлення вакцини, планують зробити 16 лютого.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Про вакцину

За даними Ляшка, до кінця лютого Україна розраховує отримати один мільйон доз вакцини AstraZeneka. Далі, до червня поточного року, Україна щомісяця має отримувати по мільйону доз препаратів, а з червня – по 2 мільйони доз щомісяця.

“Ми готові погодитися на першу партію в обсязі 500 мільйонів доз, щоб не чекати, поки сформують повну партію в один мільйон, і щоб швидше приступити до вакцинації”, – сказав головний санлікар.

Він повідомив, що перше щеплення від коронавірусу планують зробити на наступний день після отримання вакцини, тобто 16 лютого. Ляшко додав, що вже підписані контракти на постачання 12 мільйонів доз вакцини AstraZeneca і Novavax з можливістю розширення ще на 3 мільйони доз.

Яким буде нове зонування

Головний санлікар повідомив, що уряд планує до 18 лютого ухвалити постанову про адаптивний карантин, але поділ “кольорових” зон за рівнем епідеміологічної небезпеки буде здійснюватися по-новому.

Так, за його словами, “зелена” зона передбачає скасування майже всіх карантинних обмежень, за виключенням хіба що носіння масок. Вона буде вводитися, якщо рівень захворюваності на ГРЗ щонайменше в 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, встановленого для цієї області, а коефіцієнт виявлених випадків COVID-19 не сягатиме 5%.

“Жовта” зона передбачає ті ж обмеження, що діють зараз. “Помаранчева” зона буде вводитися при перевищенні одного з п’яти контрольних показників. “Червона” зона передбачає жорсткі карантинні обмеження і буде встановлюватися у разі, якщо два чи більше ознак з п’яти триматимуться протягом трьох днів поспіль:

  • завантаженість кисневих COVID-ліжок перевищує 65%;
  • кількість тестувань методом ПЛР та з визначення антигену до коронавірусу протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – менше ніж 300;
  • кількість госпіталізацій з підтвердженням коронавірусу та підозрою протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – понад 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків COVID-19 методом ПЛР або визначення антигену – понад 20%;
  • зростання загальної кількості госпіталізацій протягом тижня у порівнянні з попереднім аналогічним періодом – понад 50%.

За чинним зонуванням зараз Україна живе за умовами “помаранчевої” зони. У новому розподілі ці обмеження відповідають “жовтій” зоні.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.