На утилізацію небезпечних відходів в Івано-Франківську витрачають 100 тисяч гривень щороку

Новини, Суспільство

Приблизно 300 кг пальчикових батарейок вивезли на утилізацію з Івано-Франківська у 2020-му році. На це виділили кошти з резервного фонду бюджету міста.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням Суспільному Карпати повідомив начальник міського управління з надзвичайних ситуацій Ігор Влізло.

“Наше управління відповідає за збір та утилізацію в Івано-Франківську небезпечних побутових відходів. Хочу сказати, що кількість жителів міста і підприємств, які дбають про екологію і здають використані батарейки, ртутні лампочки, термометри на утилізацію, постійно збільшується. Фактично в кожній школі є куточок з ємністю, куди діти складають використані батарейки”, – розповідає Ігор Влізло.

Управління також співпрацює з громадськими організаціями та екоактивістами. Окрім того, батарейки збирають в кафе, магазинах, на заправках, на комунальних підприємствах.

“За минулий рік ми вивезли приблизно 300-350 кг пальчикових батарейок. Також маємо приблизно 15 кг ртутних виробів, – розповідає надзвичайник. – Спочатку усі небезпечні відходи зберігаються на складах, звідки не можуть потрапити зовні, а потім відправляються на утилізацію. Тричі на рік вивозимо зібрані батарейки до міста Бучач на спеціалізоване підприємство. Утилізація усіх небезпечних відходів оплачується з резервного фонду міського бюджету, тому що безкоштовно її не проводять. Щороку на це витрачається приблизно 100 тисяч гривень”.

За словами Ігоря Влізла, небезпечні відходи від населення приймають безкоштовно. Батарейки можна залишити у пунктах прийому, а ртутні предмети можна принести до управління з надзвичайних ситуацій за адресою: вул. Дністровська, 30 або, у разі потреби, телефонувати на лінію “101”.

Однак, в інших населених пунктах області систематичного збору та утилізації небезпечних відходів немає.

Як розповів Суспільному начальник відділу управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА Петро Кульба, у кожній територіальній громаді області збором та утилізацією небезпечних відходів повинні займатися органи місцевого самоврядування. І населення повинно вимагати у них проводити таку роботу.

“Українське законодавство зобов’язує органи місцевого самоврядування бути ґаздами на своїй території. Саме керівники територіальних громад повинні забезпечити наявність і контейнерів, і підписаних угод з ліцензійними підприємствами, які займаються збором небезпечних відходів. Те, що не зорганізують керівники, будемо знаходити просто викинутим у природу”, – зазначає чиновник.

Позитивні зрушення у такому напрямку уже є. Зокрема, як розповіла ініціаторка екопроєкту “Верховина сортує сміття” Яніна Лучейко, громадські активісти Верховини упродовж року самотужки зібрали 130 кг використаних батарейок і звернулися до селищної ради з проханням виділити гроші на їхню утилізацію. Відтак у бюджеті Верховинської ОТГ заклали кошти на ці потреби. А в Коломиї учасники ГО “Екогвалт” ініціюють створення міської програми утилізації використаних батарейок і наразі очікують підтримки міської влади.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.