Прикарпатські гематологи: неправильно підвищувати ціну пакета на лікування онкохворих

Здоров'я, Новини, Суспільство

З 18 до 50-ти тисяч гривень – МОЗ України планує підвищити ціну пакета на лікування пацієнтів із гематологічними захворюваннями.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Програму медичних гарантій для онкохворих запровадять з квітня.

Кореспонденти Суспільного Карпати з’ясовували у медиків одного з найбільших гематологічних відділень в Україні, як проходитиме лікування, та чи вистачить цих грошей для пацієнтів.

У гематологічному відділенні Івано-Франківської обласної клінічної лікарні перебувають пацієнти з важкими захворюваннями крові. Їхнє лікування вважається одним із найдорожчих у світі, розповідає завідувачка відділення Наталія Глушко. Одне введення сучасного препарату може коштувати понад 50 тисяч гривень.

Ось як лікарка прокоментувала підвищення ціни пакета.

“Ми вважаємо, що це неправильно. Я і головний лікар Прикарпатського онкологічного центру були на засіданні Верховної Ради рік тому, коли тільки впроваджувався перший пакет медичних гарантій на 2020 рік. Ми піднімали питання перед головою комітету по медицині стосовно того, що на дев’ять місяців фінансування гематологічного чи онкохворого – це дуже мало. Тому що раніше, коли пацієнти купували за свої гроші ліки, протигрибкові, антибіотики, деякі хіміопрепарати, це могло коштувати 20-30 тисяч гривень за день перебування”.

Окрім лікування пацієнта, у вартість пакета послуг входить перебування його в стаціонарі, забезпечення харчуванням, білизною, а також заробітна плата для медиків. Лікарка-гематологиня Ірина Аксентійчук працює у відділенні 13 років і вважає, що новий пакет послуг позитивно вплине на фінансовий стан пацієнтів, кількість яких значно зросла за останні роки.

“Враховуючи попередні роки, ми мало були фінансовані. Наші пацієнти не мали змоги лікуватися в тому повному обсязі, в якому є на даний час. Зараз ми забезпечені багатьма хіміотерапевтичними препаратами, які значно полегшують фінансовий статус кожного пацієнта. В тому числі, ми забезпечені медичним обладнанням та інструментарієм. Це голки для стернальної пункції, голки для трепанобіопсії”, – каже Ірина Аксентійчук.

Богдана Сметанюк-Саєнко каже, що лікується у медзакладі вдруге. Адже нещодавно в неї трапився рецидив. Цього разу грошей на лікування майже не витрачає.

“Вперше, коли у 2017-му році я хворіла, просто не можу згадати точно, але було достатньо витрачено грошей. Хімія, то все коштувало до 100 тисяч гривень. Там йшла і реанімація, і в мене був діаліз. Кожен день тромбоцити, лейкоцити капали, плазму. Це треба було у донорів купляти. То було дуже важко”.

Наразі у гематологічному відділенні обласної клінічної лікарні перебуває 45 пацієнтів. За словами медиків, наразі найнеобхідніше обладнання, якого не вистачає у відділенні – це веновізор. Його ціна – 60 тисяч гривень.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.