“90 % держлісгоспів в Україні незаконно рубають ліси” – природоохоронець Володимир Борейко (відео)

Відео-новини, Кримінал, Новини

90 % державних лісгоспів в Україні незаконно вирубують ліси.

Про це Суспільному Карпати розповів директор громадської організації “Київський еколого-культурний центр”, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко, повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

За даними дослідження, яке минулого року провела держекоінспекція, зі 100 перевірених державних лісових господарств, 90 проводили незаконні рубки.

За словами Володимира Борейка, щоб зменшити шкоду державі, потрібно підпорядкувати лісгоспи Міністерству екології. Також, на думку еколога, варто відновити районні екоінспекції.

“Бо коли є тільки обласна, вона не встигає їздити по всіх лісгоспах. А коли є районна екологічна інспекція, то це вже, я би сказав, така бойова одиниця, яка працює, – каже еколог. – Треба, щоб у нас був такий бойовий, ефективний державний екологічний контроль. Головними браконьєрами є державні лісгоспи. Не громадяни якісь там, хоч вони теж є, а саме державні лісгоспи”.

Серед лісгоспів Івано-Франківської області Володимир Борейко відзначає Кутське господарство. Минулого року державна екологічна інспекція Карпатського округу виявила на території цього лісництва незаконну рубку дерев на 593 тисячі гривень. А два роки тому інспекція наклала 881 тисячу гривень штрафу на це лісництво. Також територію Кутського господарства перевіряли ДБР та СБУ. Проте виконувач обов’язків керівника лісгоспу Андрій Ониськів в ефірі Суспільного Карпати сказав, що незаконної рубки не було.

“Не встановлено жодного незаконно зрубаного дерева. І за рішенням суду, лісорубний квиток є чинним. Вони говорять про якісь незаконні рубки, про якісь незаконні дії. Це все є в межах закону”, – сказав Андрій Ониськів.

"90 % держлісгоспів в Україні незаконно рубають ліси" - природоохоронець Володимир Борейко

На сайті держекоінспекції Карпатського округу другого лютого повідомили, що на території Надвірнянського, Солотвинського і Вигодського лісгопів нашої області, а також Сторожинецького, що на Буковині, виявили незаконну рубку дерев. А загальні збитки, заподіяні лісу, склали 15 з половиною мільйонів гривень. Проте представники інспекції нам уточнили, що на сайті – помилка. І насправді збитки склали 15 з половиною тисяч гривень.

Ось, як ці перевірки прокоментував Євген Гапич – журналіст, що висвітлює теми незаконних вирубок лісів.

“Мінімальний штраф, наскільки я знаю, виписується 17 тисяч гривень. Тобто, це коли зрубане одне дерево. А вони виявили декілька незаконних рубок на 15 тисяч. Що стосується прямої діяльності окремих лісових господарств, то тут стала практика – виділяється ділянка одна, і на цій самій ділянці просто вирубуються ще додаткові кубометри. Вони уже не обліковуються і йдуть в “чорне”, – сказав Євген Гапич.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримай незалежний медійний проект – одна кава – 30 гривень – дозволять нам працювати для Вас!
ПриватБанк 4246 0010 0028 2636 Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Голос».

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.