Запуск е-лікарняного знову перенесли

Здоров'я, Новини, Суспільство

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що електронні лікарняні запрацюють з 2021 року. Раніше Мінсоцполітики й експрем’єр Олексій Гончарук повідомляли про намір запустити е-лікарняний весною 2020 року. Згодом очільник МОЗ Максим Степанов заявляв, що система е-лікарняних може запрацювати у тестовому режимі у серпні.

Про чергове відтермінування е-лікарняного міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у своєму Facebook, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

“Е-лікарняні – революційний продукт, що запрацює вже з 2021. Запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрократії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів. Крім цього, це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти”, — сказав Федоров.

За його словами, електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно.

“Це буде звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до інших державних органів для виплат”, — уточнив він.

Як можна буде отримати електронний лікарняний

У січні 2020 року заступник міністра соціальної політики Олег Коваль розповів, що процес видачі електронного лікарняного буде автоматизованим. За його словами, кожен лікар, який видає лікарняний, повинен буде підписувати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Далі інформація через реєстр в Пенсійному Фонді автоматично передаватиметься у Фонд соціального страхування, і там одразу знатимуть, що людина захворіла і має отримати компенсацію, оскільки є платником єдиного соціального внеску.

Керівник ІТ-департаменту Пенсійного Фонду України Олександр Малецький каже, що для того, щоб реєстр лікарняних запрацював на повну силу, ПФУ має розпочати отримувати відповідні медичні висновки від лікарів.

“Людина звернулася до лікаря, лікар засвідчує, що людина дійсно тимчасово непрацездатна, формується медичний висновок, підписаний цифровим підписом лікаря, потрапляє до нас. На основі цього ми перевіряємо статус застрахованої особи і, відповідно, в реєстрі на підставі цього висновку формується е-листок непрацездатності. Далі інформація про нього розміщується в електронному кабінеті особи і в е-кабінеті роботодавця, щоб вони могли розрахувати лікарняний. Крім того, надається інформація, необхідна для розрахунку”, — пояснив Малецький.

Що відомо

  • Заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер у липні 2020 року заявив, що на початку 2021 року відомство планує повноцінно запустити систему електронних лікарняних, проте частково вона почне діяти вже до кінця цього літа.
  • За його словами, паралельно триває розробка другої моделі, яка полягає у тому, що лікар зможе вписувати дані у медичній базі eHealth.
  • Електронна система охорони здоров’я eHealth — це система, яка забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. Функціонування системи забезпечує Національна служба здоров’я України.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.