Стародавні фальсифікатори? Ізраїльські дослідники ідентифікували “брудну валюту” 3000 років тому (фото)

Новини, Суспільство

Спільні дослідження Єврейського університету та Хайфського університету виявляють такі матеріали, як миш’як, доданий в основному до первісних мідних “готівкових грошей”, мабуть, щоб зробити це схожим на срібло.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на видання The Times of Israel.

Коли ізраїльтяни прибули з Єгипту в Ізраїлеву землю близько 3000 років тому, згідно з біблійним переказом, вони, можливо, були піддані – або навіть були на чолі – одного з найперших прикладів фінансових шахрайств у формі підроблених примітивна валюта, виявили нові комбіновані дослідження Університету Хайфи та Єврейського університету.

Згідно з документом, який повинен бути опублікований у високоповажному Журналі археологічних наук, кілька сховищ примітивної валюти, знайдених у південному Леванті з 1200 по 950 р. До н. Е. срібла, великої кількості міді та значної кількості інших матеріалів, які, можливо, були спеціально додані, щоб зробити їх схожими на срібло.

“Незважаючи на невеликий відсоток срібла в срібному посуді, їх змішували з іншими речовинами, такими як миш’як, що робило їх схожими на срібло, що підсилює гіпотезу про те, що принаймні частину періоду це була навмисна підробка”, – сказали вчені Прес-реліз університету Хайфи. Дослідження базувалося на докторській роботі студентки Хайфського університету Цілли Ешель.

Карбована монета виникла в Левант приблизно в кінці VII століття до н. Е. До того, як були монети, там були протомонети, нещодавно керівник Ізраїльського управління антикваріату доктор Дональд Т. Аріель сказав The Times of Israel у відеоінтерв’ю Behind the Headlines. Люди брали шматочки срібла і зважували їх на вазі – зазвичай із зламаних прикрас.

«Таким чином Авраам заплатив за Могилу Патріархів. Він важив 400 шекелів. На той момент монет не було. Він зважив срібники, – сказала Аріель.

Нове дослідження розглядало такі фрагменти срібної валюти – які передували монетам на сотні років – з восьми кешів періоду, знайдених в різних місцях навколо Ізраїлю, включаючи Бейт-Шеан, Мегідо та Ашкелон.

На думку дослідників, фрагменти валют того періоду не були однорідними, що надавало конкретного значення розміру та вазі цих примітивних монет. Однак із занепадом Єгипту та розпадом Хеттської імперії та мікенської культури нестабільність у регіоні та порушення морських торгових шляхів призвели до дефіциту сировини, включаючи срібло, що використовувалось для торгівлі.

Мідь, змішана зі сріблом (зверху), утворює зеленуватий відлив у цій валюті до монети. (Yael Yelovitz / Ізраїльський орган антикваріату)

У той час як фрагменти валют, датовані до 1900 р. До н. Е., Були виявлені на 100% срібними, за словами ізраїльської дослідницької групи, хімічний аналіз тих, що були на початку залізного віку, виявив, що багато хто виготовлений із сплаву з високим відсотком міді. Деякі виявили, що вони містять до 80% міді з додаванням миш’яку, щоб зробити їх блискучими як справжнє срібло.

Хоча немає остаточних доказів того, що це задумано було підробкою, намагання зробити примітивну валюту блискучими в напрямку “брудних грошей”, зазначає видання.

«На додаток до того, що була навмисна спроба надати металу колір срібла, ми виявили в попередніх сховищах, що датуються пізньою бронзою / ранньою залізною епохою (1150-1200 рр. До н. Е.), Відсоток міді був вищим і кількість миш’яку було дуже подібним від шматка до іншого. Це здається організованою діяльністю – що підкріплює припущення, що це підробка », – заявили дослідники.

Зрізи, що використовуються для торгівлі до карбування валюти. (Клара Аміт / Ізраїльський орган з питань старожитностей)

Вони оцінили зламані торгові шляхи виходу з Туреччини, Греції, Ірану, Сардинія і Іспанія , ймовірно , призвела до нестачі срібла в області від 1200 до 950 м до н.е. , і припустила , що мідь в сплаві відбувається з шахт в районі Тимний .

“Цілком ймовірно, що вони використовували срібло, яке вже існувало в цьому районі з попередніх періодів, до якого додали мідь з Тімни”, – зазначає видання.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.