“Неправильні” учні – Олександра Журавльова розповідає про канадські школи

Новини, Суспільство

Викладачка Олександра Журавльова працює в Канаді і ділиться інформацією про місцеві школи та процес навчання.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Osvita.

Вже 2 дні я на практиці в канадській школі.

Спостерігаю перший урок в першому класі.

Учні сходяться до класу з 7.50 до 8.10, вітаються, тихенько роздягаються і… і сідають за роботу! Самі! Тихенько спілкуючись, працюють!

О 8.10 дзвенить дзвінок, вчителька робить перекличку в електронному журналі і, продовжуючи сидіти за столом, сортує книжечки, зошити, роздаткові матеріали, щось дописує на комп’ютері.

А що ж та малишня робить? На їхніх партах перед уроком вчителька розклала робочі зошити і аркуші зі звуками і малюнками. Учні вирізають малюнки, приклеюють під відповідний звук і вклеюють аркуш в робочий зошит. 6 звуків – 12 малюнків, і зошит став товстіший на 1 сторінку.

Нарешті о 8.20 вчителька розпочинає урок, пригадують дні тижня, місяць, число, обговорюють погоду. Потім кожен бере свою коробочку з матеріалами, розкладають конструктор на столі і починають рахувати. Вчителька називає число, учні відраховують необхідну кількість кубиків, складають до купи, піднімають і отримують похвалу або ж прохання додай ще 1,2, перерахуй ще раз.

Відставляють конструктори і вчителька пояснює наступне завдання, роздає зошити і аркуші. Учні обводять 12, замальовують 12 гарбузиків, хаток, квіточок, пишуть по 2 рядки 12 самостійно і вклеюють аркуші в зошити математики. Перший урок закінчується фізкультхвилинкою, бо перерви, до якої ми звикли нема.

Плавно починається наступний – грамотність. Учні отримують завдання скласти розповідь. Але як??

Вчителька на столі має контейнери з лего, кубиками, тваринами, чоловічками, паличками. Наповнення кожної коробочки різноманітне і різне. Учні отримують будь-яку на вибір. Таймер включений на 10 хв і на парті чи на підлозі граючись, придумай свою історію. Вчителька підходить до кожного і діти розповідають свої вигадки про зоопарк, корабель, дикого собаку, супермена чи змію. 10 хв минуло і учні отримують аркуш, на якому треба намалювати деталі своєї історії. Ще 15 хв малюють і вклеюють свої роботи у читацькі книжечки. 1-2 історії вчителька показує на дошці, а їхні автори з неприхованою гордістю переповідають свої вигадки.

Ось так з 8.10 до 9.40 збігають 2 перші уроки. Залишається ще 5 хв, бо дзвоник о 9.45 – якраз щоб прибрати робоче місце і зібратись на перерву на двір. 15 хв на свіжому повітрі (хіба дощ чи -20°С), 20 хв на перекуску і починається наступний блок з двох уроків поспіль.

Вчитель більшість часу за своїм робочим столом, а учні багато граються і працюють самостійно. Все спокійно, розслаблено і повільно. Ніхто не спішить, нікого не підганяє.

Питаю Кімберлі після 5 уроків: “Втомилася?” – “Ні, але щоб все було так спокійно і гладко, треба багато підготовки: дітей навчити працювати, спланувати, нашукати матеріалу, все роздрукувати і підготувати.”

Сьогодні запримітила наступне – за два дні і 12 відсиджених мною уроків, я ЖОДНОГО разу не чула запитання “А що робити? А де писати? А на якій сторінці?” Якісь неправильні учні.

Авторка: Олександра Журавльова

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.