В Івано-Франківську пройшов форум на тему альтернативних видів транспорту

Новини, Суспільство

В Івано-Франківську підбивають підсумки співпраці з міжнародними партнерами в рамках програми “Транскордонна зелена транспортна мережа” (CGTN). На території Палацу Потоцьких відбувся форум “Стала мобільність та альтернативні види транспорту”.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ

На ньому презентували результати реалізації активностей проекту, обговорили питання енергетичного розвитку, сталої мобільності в Івано-Франківську, а також говорили про розвиток українського ринку електромобілів та відповідної інфраструктури для їх обслуговування.

Згідно з проектом за кошти ЄС в місті вже встановили 3 зарядні станції для електромобілів: на ДП ВО «Карпати» (вул. Галицька, 201), біля «Промприладу» (вул. Академіка Сахарова, 23) та поруч з кінотеатром «Люм’єр» (вул.Михайла Грушевського, 3). На цих станціях кожен охочий на безкоштовній основі має можливість заряди свій екологічний транспортний засіб.

У програмі “Транскордонна зелена транспортна мережа” беруть участь Угорщина, Словаччина, Румунія та Україна за підтримки Європейського Союзу. Довгий шлях до реалізації програми розпочало управління інвестиційної політики розпочало ще три роки тому, написавши проект та перемігши в конкурсі. Так місто отримало грант на підтримку електротранспорту від ЄС.

«Підготовку до цієї програми розпочали ще у 2017 році. Ми зустрічались з нашими іноземними партнерами в Угорщині, Румунії та Словаччині. Ми проходили тренінги та навчання. Подали заявку та пройшли два етапи перевірки. І лише після цього, в конкурсній боротьбі серед дуже багатьох заявок від усіх міст Західної України, ми виграли цей проект», – ділиться начальник управління інвестиційної політики Ігор Попадюк.

Зараз у місті спостерігається тенденція з активного збільшення кількості електромобілів. Тому, логічним постає питання розвитку інфраструктури в місті та збільшення місць пристосованих для створення комфортних умов для власників електромобілів. Зокрема, йдеться про обладнання місць із зарядними пристроями. Це все спонукатиме мешканців використовувати екологічно чисті транспортні засоби – “електрокари”. Адже автомобільний транспорт зараз насправді є найбільшим споживачем енергоносіїв та одним з основних забруднювачів повітря, зокрема, у великих містах.

Загалом у місті є 25 станцій, де можна підзарядити машину. З них 6 – безкоштовні. Проте, навіть якщо користуватися платними станціями, вартість 1 кілометра коливається у межах 1 гривні.

«Треба докласти ще багато зусиль, щоб популяризувати цю тему. Але цей перший крок – будівництво заправок – є доволі вагомий. Тепер ми можемо говорити про розвиток мобільності та інфраструктури. Радіємо, що такий проект реалізується в нашому місті», – коментує міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.