На Прикарпатті лікарі масово відмовляються працювати з хворими на COVID-19

Без рубрики

Ні ліжок, ні персоналу: в Івано-Франківську аби впоратися з поширенням пандемії та допомогти усім хворим на ковід, відкривають кілька резервних лікарень, бо місця у першій черзі вже закінчилися.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Подробиці.

Зараз переобладнали під коронавірусних пацієнтів перинатальне відділення та дитячу лікарню. Та зіткнулися з іншою проблемою – лікарі масово відмовляються працювати з хворими на ковід.

Благодійники передають новий апарат штучної вентиляції легень Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні. Медики кажуть: таке обладнання нині в закладі – на вагу золота. Украй необхідні саме сучасні ШВЛ із режимом сіпапу. Адже такі апарати лише допомагають пацієнтам дихати, а не повністю роблять це замість них.

“Пацієнтів, яких зняли з ШВЛ за цей період, в мене були тільки двоє, інші всі померли. Тому, для них порятунок – сіпап. І причому тривалий. Є пацієнті, які місяць, більше ніж місяць, день, ніч з цією маскою”, – каже Володимир Вовчук, завідувач відділення анестезіології інтенсивної терапії Івано-Франківської ЦМКЛ.

У цій лікарні їх вісім. І всі зайняті.

“Відділення переповнені. Кисневі точки всі зайняті, апарати штучної вентиляції, які мають сіпап – всі зайняті. Крім цього ми змушені відкрити ще одне відділення реанімаційне на базі операційного блоку, і там за останні дні воно вже також заповнене під зав’язку”, – додає Володимир Вовчук.

Тарас Масляк, головний лікар Івано-Франківської ЦМКЛ розповідає, що за добу йде тонна вісімсот кисню. Такий об’єм раніше використовували за цілий рік. Доставляють кисень щоденно в заклад зі Львова, а це більше ніж 100 кілометрів.

“Калуш наразі на ремонті, і вони не можуть це забезпечити, і ми працюємо в такому цейтноті, що не дай Бог якась аварія на заводі, або машина не приїде – у нас біда”, – каже Олег Ціхонь, заступник головного лікаря Івано-Франківської ЦМКЛ.

Не витримують навантаження і застарілі системи подачі кисню.

Тарас Василик, головний лікар Івано-Франківської міської клінічної лікарні №1 зазначив, що  Система киснепостачання так справляється з перебоями.

“Оскільки найбільша проблема, як у нас, так і у всіх інших наших колег – це йде підмерзання, тому що стара система кисню, діаметр труб, коли збільшується подача рідкого кисню – йде замерзання”, – каже Тарас Василик.

Тим часом кількість хворих на COVID-19 невпинно зростає. Обидві лікарні Івано-Франківська, які їх приймають, повністю заповнені. У центральній клінічній залишилися тільки два відділення, куди нині не приймають інфікованих. Медики кажуть: розширюватися вже просто нікуди. Тож додаткові місця розгортають в інших закладах. Минулого тижня переобладнали гінекологічне відділення міського перинатального центру. У вівторок там прийняли перші кілька десятків пацієнтів. Утім, не всі медики погоджуються працювати з ковідними хворими – бояться зараження.

“Зараз набираються бригади, бо люди зголосилися в п’ятницю, в понеділок, прийшли – передумали. Одні відмовилися – шукаємо інших. І є невелика проблема з акушер-гінекологами, бо вони згідно з нинішніми вимогами – не можуть залучатися, вони підуть у простій”, – розповідає Сергій Стефанко, директор КНП “Міський клінічний перинатальний центр Івано-Франківської міської ради”.

Утім у міськраді до відмови медиків працювати з ковід-хворими поставилися з розумінням. Простій у роботі пообіцяли компенсувати. Щоправда, платитимуть “мінімалку”. Поки профільні лікарі не повернуться до нормального графіка.

“Я не можу заставити людину. Більшість погоджуються, особливо медсестри, санітарки. Є проблеми з лікарями з різних причин. Найбільша проблема з лікарями – не всі задоволені таким рішенням, але це є рішення не в умовах звичайного часу, а в умовах цієї ситуації”, – каже Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська.

Почали цього тижня шпиталізовувати перших хворих на COVID-19 і в дитячу лікарню. На черзі ще дві поліклініки – третя і четверта. Та чи не буде проблеми з кадрами й там?

“Була сильна паніка. У нас звільнилося 157 людей за цей період. Вчора (йдеться про 6 листопада, – ред.) в мене звільнилося шестеро людей, за минулий тиждень ще шестеро людей. Якби ми в той момент паніки, коли ніхто не знав, що таке коронавірус, змусили людей контактувати з усіма хворими людьми, – на сьогодні, я думаю, в поліклініці працювала б тільки адміністрація”, – зазначила Ольга Савчук, директор КНП “Центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради”.

Для лікування хворих хочуть задіяти й ось цей обласний кардіологічний центр – туди направлятимуть пацієнтів з центральної міської клінічної лікарні, між собою заклади з’єднані одним переходом. Тут планують розгорнути додатково більше ніж 100 ліжок.

Загалом для хворих на COVID-19 на Прикарпатті нині є 2 407 ліжок. Понад пів тисячі розгорнули тільки цього тижня. Це дозволило області не потрапити до “червоної” зони повністю. Утім, розміри її значно розширилися – додалося ще чотири міста і п’ять районів.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.