Мова – це позиція, а не поза! Дню української писемності та мови присвячується

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство

9 листопада – День української писемності та мови.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на нинішній стан рідної мови – в мовній розвідці Еспресо-TV.

Сьогодні українці вітатимуть один одного зі святом рідної мови, і це виглядатиме щиро, патетично і трохи банально. Буде калина, верба, сердечка в кольорах національного прапора. І будуть скептики, які ні в що не вірять, будуть ті, кому байдуже, і ті, хто розуміє весь мовний процес зсередини. А ще буде мова – стражденна, змучена за віки, багато разів розтоптана і ще більше разів піднесена. І буде вона сьогодні  у національному віночку, у стрічках також кольорів прапора, і буде слухати-читати їй присвячені оди.

Щоб затра бути забутою. Чи не забутою? Хто нарешті поставить крапку у цій довгій історії мови, тобто оболонки, серцевини духовності народу, який живе під сонцем і небом, як й інші народи земної кулі?

null

Хочеться не так свята, як нарешті мовної стабільності. Щоб перестати сперечатися, скільки мов має бути у нашому вжитку, яка мова в пріоритеті, чи має бути єдина державна.

Цікаво, чи десь ще таке питання поставало? Його безглуздість вчувається вже у самому формулюванні – чи має бути в державі державна мова?

Але свято має бути, отож почнімо з хорошого. Не знаю, чи Закон про вживання державної мови посприяв, чи ми все-таки стали глибше розуміти свою сутність, але, наприклад, студентсво демонструє набагато більше бажання спілкуватися українською, ніж це було в час моїх студентських років.

У крамницях, громадському транспорті і де ще доводиться бувати в цей карантинний час, також значно більше чується українська. Причому часто чиста мова, без суржику, відчувається, що люди говорять щиро та з задоволенням.

“Не все так і погано, – долучається до моїх святкових ранкових роздумів Тетяна Крестянова з Київщини. – Я тішуся, що гуляючи з онучком в сквері, часто чую хорошу українську мову від молодих мам, які звертаються до своїх діток!Так що я вірю в нашу націю ! А може, я оптимістка”.

Ми всі маємо бути оптимістами. І нарешті на цій оптимістичній ноті перемогти той страх, що нас засміють і заплюють за “сільську мову”. Скільки можна це словосполучення культивувати? Хтось культивує, а ми власним же страхом і підживлюємо…

Простір мовної свободи

Однак давайте вдамося до мови цифр, а точніше – до аналітичного огляду  “Становище української мови”, який оприлюднюється рухом “Простір свободи” щорічно, починаючи з 2011 року.

“Громадський моніторинг зафіксував подальше зростання частки російської мови в телеефірі, а української на ТБ значно менше за передбачені законом 75%.  Традиційно російською видаються більшість газет і журналів. На радіо ж, навпаки, цілком панує українська. Відчутно зросла частка української мови в освіті і сфері послуг, однак у найбільших містах України у публічній сфері домінує російська”, – йдеться у дослідженні “

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.