Що потрібно пам’ятати про особисту інформаційну гігієну під час святкування Преображення Господнього

Новини, Суспільство

З року в рік, Російська Федерація активно продовжує розповсюджувати пропаганду та створює нові інформаційні атаки стосовно України. Основним завданням російської пропаганди на сьогоднішній день є зумисне свідоме поширення фальшивої інформації щодо масштабного розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19 на території України, з метою створення паніки серед населення та відчуття незахищеності громадян всередині нашої країни, про це інформує Голос.if.ua.

У соціальних мережах все частіше з’являються різного роду «фейкові» новини про поширення коронавірусу, методів боротьби з ним та введених державними органами карантинних заходів. Чи траплялися вам меседжі про те, що коронавірус – це нібито біологічна зброя, що «ніякої пандемії немає», «Європа і Україна не здатні протистояти СOVID-19», або що «Всесвітня секретна спецслужба, з космосу буде опромінювати телефони, щоб знищити коронавірус!»? Чого вартують тільки фейкові публікації про примусову вакцинацію від коронавірусної інфекції COVID-19, а також поширювані кремлівськими сайтами цілі теорії змови щодо створення даного захворювання з метою зменшення чисельності населення землі, «чіпування» людей для здійснення тотального контролю над ними.

Насправді, це лише частина фейків, народжених кремлівськими мас-медіа. Такі відверто «фейкові» повідомлення, зараз масово використовуються російськими пропагандистами в інформаційній війні проти України.

Безумовно, цілковито вберегтися від маніпулятивного впливу неможливо. Однак перевірка отриманої інформації, уточнення відомостей через офіційні джерела (порядок організації карантинних заходів та відповідальності за їх порушення розповсюджуватиметься виключно офіційними каналами через Інтернет-портали Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ), обізнаність у сфері методів пропагандистського впливу, а також вміння їх визначати у журналістських матеріалах дають змогу виявити маніпулятивні прийоми та технології. Це наразі найефективніший спосіб подбати про особисту інформаційну гігієну, а також уберегтися від несвідомого розповсюдження інформаційної пропаганди.

Також, незважаючи на послаблення карантину, тенденція щодо захворюваності на COVID-19 в окремих регіонах України продовжує зростати. Ми не знаємо, якою буде епідеміологічна ситуація в Україні у наступні тижні.

Саме тому, під час святкування Преображення Господнього варто особливо дотримуватись карантинних вимог та обмежень, уникати масових скупчень людей, а також не забувайте перевіряти інформацію та довіряйте тільки перевіреним джерелам. І ще: бережіть свою психіку від абсурдних «фейків». Будьте розважливі та здорові!

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.