Як поводитися з кредитом, щоб не зіпсувати собі кредитну історію

Економіка, Новини

Кредитний рейтинг формується по кожному позичальнику.

При зверненні клієнта банк вивчає кредитну історію (КІ) і приймає рішення про погодження кредиту та видачу коштів. Чим більша сума кредиту, тим більш вимогливі умови від фінансових установ, інформує Голос.if.ua з посиланням на Версії.

Здається, що досить виконувати умови договору, справно вносити платежі і проблем з кредитною історією не виникне. Але на практиці не тільки прострочення впливає на рейтинг, а й інші чинники, які можуть стати перешкодою тому, щоб взяти кредит онлайн або в відділенні організації. На основі порад фінансового порталу Minfin.com.ua підготували поради , які допоможуть бути завжди бажаним клієнтом будь-якого банку або мікрофінансової організації.

Не допускайте заборгованостей

Прострочення часто відбувається не з вини клієнта: банк довго переказував гроші, позичальник забув сплатити страховку, і процентна ставка збільшилася, а він вніс звичайну суму. Важливо заповнювати реквізити без помилок, а якщо використовується автоплатіж, то перевіряти чи відбулося списання щомісячне оплати. Також важливо враховувати що на обробку платежу в банка може піти до трьох робочих днів, тому гроші переказувати треба завчасно.

Не беріть занадто багато кредитів

Загальна сума виплат по кредитам не повинна перевищувати 40-50% доходу клієнта. Якщо позичальник уже віддає майже половину своєї зарплати, то отримати ще один позику в нього, не вийде. Якщо вам все ж треба кредит, в такій ситуації варто попередньо зробити реструктуризацію інших активних позик. Це знизить кредитне навантаження. Також можна скористатися рефінансуванням, збільшивши суму боргу і тривалість виплат, але знизивши ставку.

Перевіряйте свою кредитну історію

Досить часто банки або мікрофінансові організації не вносять дані про сплату позики в бюро кредитних історій. Тому при можливості перевіряйте, чи внесла організація інформацію про погашення вами кредиту. Якщо ж ви погасили борг, а данних про це немає в вашій кредитній історії – зверніться в банк, або в саме бюро кредитних історій ( найпоширеніші бюро в Україні – УБКІ, ПВБКІ, МБКІ). Після надання підтверджуючих документів інформацію про погашення кредиту мають виправити.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.