Вам вишиванку чи матрьошку? На славетному гуцульському ринку у Кутах продають російські символи

Новини, Суспільство

Неприємно дивує й засилля китайських виробів на прилавках.

Про цей ринок у Карпатах кажуть: якщо хочеш придбати товар за найкращу ціну — приїзди затемна. Тож на годиннику — 3.30. Їду в селище Кути (це в Косівському районі Івано-Франківщини) на славетний нічний карпатський базар!

Сучасні вишиванки, коралі, діжки, косметика — чого тільки нема на цьому ринку. Щоправда, нині тут не так гамірно, як колись. І покупців, і продавців поменшало. “Сьогодні до мене підходило лише двоє покупців, — каже пані Іванна, продавчиня сувенірів. — А раніше до світанку бувало й по кілька десятків — приїздили з усієї України”. Туристів у Кутах менше через пандемію, а горяни дістатись сюди не можуть, бо нещодавня негода зруйнувала дороги, пише Голос.if.ua з посиланням на Експрес.

Розглядаю крам пані Іванни. Карпатське мило, креми, аромабомбочки до ванн, вироби з овечої вовни — і все ручної роботи. Ціни значно нижчі, ніж на карпатських курортах. Мило — 25 гривень проти 50 — 70, вовняні іграшки — 75 — 85 гривень, а в інших туристичних місцях — 150 — 200. Однак на цьому ринку поштучно майже нічого не купите — тут продають товар гуртом.

Наталка Атаманюк із Шешор, що розклала товар неподалік, торгує вже шість років. Продає дерев’яні вироби: ложки, обертачки, тарілки. Жінка приїжджає сюди о 22 — 23-й годині й торгує до сьомої ранку. Весь товар робить власноруч — разом із сім’єю.

“Одні ріжуть, другі шліфують, треті пакують у мішок, — розповідає. — Виготовляємо сувеніри із яблуні, груші, вишні, черешні, бука, дуба. Кухонна дощечка із вишні коштує 35 гривень, із бука — 28”.

“А я поки що працюю собі на збиток, — зітхає жінка, яка продає дерев’яні горщики. — Підійде декілька покупців, то вже віддаю і по одній штуці, за 35 гривень. А колись партіями по 50 брали”.

Пан Андрій продає глиняні тарілки, просить від 50 до 400 гривень за штуку.

Фото Оксани Стусяк

“Таку тарілку ліплю за 7 хвилин. Але після того її треба висушити, випалити, покрити лаком, поливою — роботи чимало”, — розповідає.

О, а це що? Зауважую на славному карпатському ринку матрьошок.

“Знаю, що продаю непатріотичні речі, але ж їх беруть”, — знітилась продавчиня, побачивши моє здивування. Місцеві кажуть: на цей товар є попит, бо звідси його возять до Москви.

Неприємно дивує й засилля китайських виробів на прилавках: гумки до волосся, біжутерія, пластмасовий посуд. Вочевидь, і на такий товар на ринку карпатської автентики є попит. А шкода!

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.