Чому нам здається, що ми падаємо, коли засинаємо?

Здоров'я, Новини

Вам напевно знайоме це дивне відчуття в момент засинання, коли вам здається, що ви падаєте? Ви здригаєтесь усім тілом і прокидаєтесь. Читачка BBC Future питає, як наука пояснює цей феномен,про це повідомляє Голос.if.ua.

Безсумнівно, ви також відчували різке здригання тіла під час засинання. Якщо в цей момент ви бачите сон, вам буде снитися, що ви втратили рівновагу та падаєте.

Коли здригання стає частиною сновидіння, скажімо, вам сниться, що ви спіткнулися, такий феномен називається “інкорпорація сновидіння”. Він демонструє дивовижну здатність нашого розуму імпровізувати.

Феномен, відомий як “гіпнотичний ривок”, проливає світло на складні процеси, які відбуваються у нашому мозку під час засинання.

Що викликає гіпнотичні ривки?

Уві сні наше тіло стає нерухомим. Ми припиняємо звертати увагу на те, що відбувається навколо. Але наш м’язовий контроль не вимикається миттєво як перемикач.

Відділ мозку, який називається ретикулярна активуюча система, контролює основні функції нашого організму, такі як дихання. Він також відповідає за відчуття “свідомості”. На відміну від цього, вентролатеральне преоптичне ядро, розташоване поблизу від зорового нерва, активує відчуття втоми та бажання заснути.

Наш мозок “інкорпорує” фізичні відчуття у сновидіння

Коли ми поринаємо у сон, ретикулярна активуюча система припиняє свій контроль над тілом і передає його вентролатеральному преоптичному ядру. Цей процес нагадує дію перемикача світла, але він не завжди відбувається гладко.

Випадкові сплески енергії, яка акумулюється під час активності організму, виявляються в різких рухах або здриганнях, причини яких до кінця невідомі. На відміну від швидких рухів очей, вони не мають нічого спільного зі сновидіннями у нашому мозку. Але є радше залишками денної активності.

Це безпечно?

Ще більш дивне і доволі болісне явище, яке називається синдром “вибухаючої голови”, спричинене аналогічним процесом – боротьбою за контроль над тілом між сплячим та несплячим розумом. В результаті цього вкрай неприємного синдрому ми можемо відчувати блимання світла і чути гучні удари.

В особливо важких випадках пацієнти скаржаться на тривале безсоння та навіть на відчуття, що їх викрали інопланетяни.

Ривки та здригання під час засинання є залишками нашої фізичної активності, які втручаються у сновидіння

Втім, в цілому гіпнотичні ривки не мусять вас турбувати. Це лише забавний збіг у роботі систем нашого тіла під час засинання. “Існує приємна симетрія між двома видами рухів, які ми робимо уві сні, – пише наш кореспондент Том Стаффорд. – Швидкі рухи очей спричинені сновидіннями, які відбивають, що трапилося з нами впродовж дня. А гіпнотичні ривки виявляються втручанням нашої фізичної активності у світ сновидінь”.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.