Оновлена на Прикарпатті влада заявила пріоритети: боротьба з корупцією

Новини, Політика

На політичній арені Прикарпаття зміни. 27 квітня 2020 року новим керівником Івано-Франківської обласної державної адміністрації призначено Віталія Федоріва, про це інформує Голос.if.ua.

Головним завданням від президента України – боротьба з корупцією[1].

Хочу нагадати що при президент України після призначення заявляв «Маємо не боротися з корупцією, а перемогти її»[2],

Як бачимо з настанов президента України дана проблема є актуальною й для Прикарпаття. Більше того вона актуалізується у період карантину, який має негативні соціально-економічні наслідки: безробіття, падіння виробництва, зменшення надходжень до бюджетів всіх рівнів. Ефективне публічне управління яке неможливе без мінімізації корупції сприяє гуманітарному та соціально-економічному розвитку суспільства. Плани залишаються лише на папері. Так на травень місць Кабінет Міністрів України запланував не лише зберегти існуючі робочі місця, але й створити 500 тис. нових. На жаль практичні дії Івано-Франківської обласної державної адміністрації свідчать про те, щоб робочих місць у галузі мисливського господарства було якнайменше, а галузь була збиткова.

Так на обласну державну адміністрацію відповідно до ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» покладена компетенція погодження матеріалів, щодо надання у користування мисливських угідь. На даний час площа мисливських угідь на Прикарпатті складає лише 52 % від загальної площі. В наших географічних сусідів Чехії площа мисливських угідь складає 88,4 % від загальної площі, у Словаччині – 91,8 %,  Сербії – 96,5 %. Івано-Франківська область пасе задніх навіть на фоні України 63,3 % мисливських угідь від загальної площі України. Якщо у 90-х роках площа мисливських угідь в Івано-Франківській області  становила 1,1 млн га, у 2010 році – 989 тис. га, то на даний час площа мисливських угідь складає 730 тисяч гектарів.

Залучення у користування 400 тис. га мисливських угідь дало б змогу працевлаштувати в Івано-Франківській області як мінімум 50 працівників, які будуть займатись мисливським господарством на угіддях, які на цей час є безгосподарськими. З метою вирішення проблеми ефективного використання мисливських угідь мною подано заяви про скоєння злочину. Прокуратурою Івано-Франківської області листом від 09.12.2019 № 05/1-83-19 повідомлено, що по цьому питанні відкрито кримінальні провадження, щодо можливого зловживання посадовими особами Верховинського лісгоспу та Галицького НПП. Зрозуміло, що кримінальними справами та вироками суду вирішення питання ефективного використання мисливськими угіддями не вирішується. Останнє слово у цьому питанні повинна поставити виконавча гілка влади. Аналогічна проблема існує в національному масштабі.  В Україні яка має площу 60,3 млн. га мисливські угіддя займають площу у 38,2 млн. га, що становить 63,3 % від загальної площі України. Досвід публічного управління Європейських країн показує, що під ведення мисливського господарства надається біля 90% площі від загальної площі країни. Ото ж якщо даний алгоритм у наданні в користування мисливських угідь застосувати до умов України то площа мисливських угідь повинна було б становити  54 млн га. Тобто такий природний ресурс, як мисливські угіддя площею біля 16 млн. га виведені з під ведення мисливського господарства. При адекватному публічному управлінні яке відповідає європейському стандарту мисливське господарство не було б збиткове як воно не є збиткове у жодній країні Європи, а дало б змогу додатково працевлаштувати, як мінімум 2 тис. осіб зайнятих у галузі мисливського господарства. Гіпотеза про можливість працевлаштування як мінімум 2 тис. осіб випливає з вимог статті 29 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання», яка визначає, що користувачі мисливських угідь повинні утримувати єгерську службу: одного єгеря на 5-10 тис. га мисливських угідь. Отже, щоб створити нові робочі місця не потрібно залучати ні кошти МВФ ні Світового банку, а належне публічне управління. Органи публічного управління на які покладена компетенція управління тваринними ресурсами повністю дестабілізували галузь мисливського господарства.

Я погоджуюсь з президентом України «У боротьбі з корупцією у нас поки що навіть не нічия». “Це хаос. Правоохоронний хаос.[3] Суспільство хоче  отримувати від президента України результати, а не «фішки». Хочу поділитися тим, що наболіло. За менш ніж 2 місяці на посаді, а особливо після останніх поїздок країною, відчуття одне: просто бракує цензурних слів. Я щодня спілкуюся з чиновниками різних рівнів і розумію: це – безнадійний діагноз. Біло-сині, червоно-білі, помаранчеві, бордові, рожеві… Насправді – вони всі однієї масті, їм усім – фіолетово.[4]

Як бачимо зміна обличь у владі не дає результату. Чиновництво добре навчилось підводити Президентів України під «монастир», а плебеїв до «розбитого корита». У цій ситуації, хочу запропонувати президенту України скористатись повноваженнями надані статтею 106-31 Конституції України та видати Указ яким вивести з тіні галузь мисливського господарства, що дозволить створити нові робочі місця, нівелювати корупційну складову, покращити екологічну ситуацію.

 

Олег Проців,

кандидат наук з державного управління,

член громадської ради при Івано-Франківській ОДА

 

[1] https://galka.if.ua/fedoriv-rozpoviv-yaki-zavdannya-pered-n/

[2] http://www.golos.com.ua/article/321314

[3] https://www.pravda.com.ua/news/2020/04/22/7248942/

[4] https://iod.media/article/zelenskiy-zapisav-videozvernennya-pro-chinovnikiv-jim-usim-fioletovo-video-povniy-tekst-1993

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.