В Офісі омбудсмена, прокоментували ситуацію з особами ромської національності

Новини, Суспільство

В Офісі омбудсмена, коментуючи ситуацію з особами ромської національності, яка набула розголосу після висловлювань мера Івано-Франківська, наголосили, що подібні дискримінаційні дії посадових осіб є неприпустимими.

Про це інформує Голос.if.ua з посиланням на офіс омбудсмена  у Facebook.

“На переконання Уповноваженого, такі дії стосовно представників ромської національної меншини є проявом етнічного профайлінгу – одного з різновидів расової дискримінації, а також грубим порушенням прав ромів на свободу пересування та вільний вибір місця проживання.

Варто зауважити, що це далеко не перший випадок поширення дискримінаційних висловлювань на адресу вразливих груп суспільства з боку Івано-франківського міського голови. Уповноваженим неодноразово приверталась увага вказаної посадової особи щодо неприпустимості дискримінаційної практики та поширення мови ворожнечі щодо вразливих груп, у тому числі стосовно ромів.

Уповноважений звертає увагу, що в умовах поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, соціально незахищені групи населення, в тому числі представники ромської національної меншини, потребують особливої уваги та захисту. Подібні ж дискримінаційні дії посадових осіб є неприпустимими, адже ще більше поглиблюють і загострюють вразливе становище незахищених категорій громадян”, – йдеться у повідомленні.

Йдеться про те, що очільник міста вимагав, щоб щоб поліція вивезла з Івано-Франківська усіх ромів.За фактом висловлювання міського голови слідчі поліції Івано-Франківщини розпочали кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України, це – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Відреагував на слова очільника Івано-Франківська Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Варто наголосити, що мер Івано-Франківська не вбачає ніякої дискримінації та вибачається за емоції за ст. 161 Кримінального кодексу України, це – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Відреагував на слова очільника Івано-Франківська Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.