278 людей звернулися до поліції Прикарпаття через домашнє насильство від початку карантинних обмежень

Кримінал, Новини

Таку статистику надають в Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області.

Кількість звернень про домашнє насильство, які надійшли до поліції Прикарпаття від початку уведення карантинних обмежень, становить майже чверть усіх звернень від початку року, про це інформує  Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

Про це розповів т.в.о. керівника управління превентивної діяльності ГУНП в області Андрій Веляник.

“На даний час у нас на обліку знаходиться 1300 осіб, які вчинили насильство. Ми спостерігаємо за їхніми сім’ями, працюємо з ними”, – каже Андрій Веляник.

Від початку року поліцейські склали 692 адміністративні протоколи. За період карантину, від 17-го березня до 16-го квітня було складено 238 протоколів. Санкція статті за адміністративне правопорушення передбачає накладення штрафу в розмірі від 10-ти до 20-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 170 до 340 грн, або ж громадські роботи від 30 до 40 годин, чи адміністративний арешт на строк від семи діб.

Чи відбули своє покарання кривдники, правоохоронець сказати не зміг. Пояснює це тим, що у період карантину вони не можуть отримати інформацію із судів у зв’язку із забороною переміщення.

“У більшості випадків, які ми зафіксували, чоловіки чинили насильство над жінками”, – повідомляє Андрій Веляник.

З 2019-го року за вчинення домашнього насильства кривдники можуть понести не тільки адміністративну відповідальність, а й кримінальну. З початку цього року, за даними ГУНП в Івано-Франківській області, зафіксували 26 таких порушень. За період карантину задокументовано п’ять. У цьому випадку на злочинців чекають громадські роботи строком від 150-ти до 250-ти годин, арешт на пів року або ж обмеження волі на п’ять років чи позбавлення волі – два роки.

Допомогу потерпілим від домашнього насильства також можуть надати в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Через карантинні обмеження працівники центру не можуть відвідувати своїх клієнтів, тому спілкуються онлайн. Про це розповів керівник центру Ростислав Микитюк:

“Нам не видали захисні матеріали, щоб спілкуватися з нашими клієнтами. Тобто ми маємо рукавички та маски, але ж ви розумієте, що сім’ї, з якими ми працюємо, так само можуть підхопити інфекцію, тож ми мали би мати захист як у лікарів”.

Проте робота триває дистанційно, запевняє чоловік. На обліку у центрі знаходиться більше 100 тисяч людей, під час карантину до них надійшло 10 звернень про насильство у сім’ї, 9 з них – по області, і один випадок в Івано-Франківську.

“У Верховині є центр соціально-психологічної допомоги. Він працює у штатному режимі, тому особи, які потерпають від насильства, можуть там перебувати 90 днів”, – каже директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ростислав Микитюк.

Так само допомогу жертвам насильства у період карантину надають і благодійні організації. Волонтерка організації “Час добра та милосердя” Наталія Іващенко каже, що за час карантину звернень до них не збільшилося. Жінка пов’язує це з тим, що потерпілі бояться про це говорити, особливо зараз, коли їм немає куди податися.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.