Українець з фейкових акаунтів продавав дані митниці та прикордонної служби — СБУ

Кримінал, Новини
Правоохоронці викрили мешканця міста Івано-Франківськ, який продавав інформацію з обмеженим доступом.

Служба безпеки України викрила мешканця Івано-Франківська, який продавав інформацію з обмеженим доступом із державних баз даних Державної митної та прикордонної служб, інформує Голос.if.ua з посиланням на  повідомлення у пресслужбі відомства.

Там зазначили, що фахівці з кібербезпеки зафіксували, що на спеціалізованих інтернет-сервісах з’явилися оголошення з пропозиціями придбати інформацію з цих баз даних.

В ході перевірки з’ясувалося, що «продавець» під фейковими обліковими записами обіцяв клієнтам дані. Зокрема, пропонував інформацію про перетин кордону українськими громадянами та іноземцями, транспортними засобами, терміни їх перебування за кордоном. У відомстві нагадали, що такі дані належить до інформації з обмеженим доступом, а її несанкціоноване розповсюдження заборонено законом.

Правоохоронці зафіксували кілька епізодів продажу мешканцем Івано-Франківська інформації з обмеженим доступом. Зазначається, що його клієнтами були мешканці різних регіонів України. Оплату від замовників зловмисник приймав на банківські картки.

Під час обшуку у чоловіка вилучили мобільні телефони, сімкарти, ноутбук і планшет, за допомогою яких він розміщував незаконні оголошення, та банківські картки, на які приймав оплату «послуг».

Справу відкрили за ч. 2 ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом) Кримінального кодексу. Йому загрожує позбавлення волі від 2 до 5 років.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.