Вербна неділя: як українцям святкувати в умовах карантину (відео+інфографіка)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Вербна неділя – свято входу Господнього в Єрусалим. Як в Україні в умовах карантину проходитиме одне з важливих релігійних свят, і що рекомендують у церкві, – в матеріалі  Голос.if.ua.

Не створювати небезпеку ближньому

Президент Володимир Зеленський поспілкувався з главами церков усіх конфесій і закликав їх проводити богослужіння без присутності вірян, аби не створювати скупчення людей і тим самим не сприяти поширенню коронавірусу.

Відтак віряни повинні брати участь у богослужіннях як на Вербну неділю, так і на Великдень, перебуваючи вдома, тобто через онлайн-трансляцію.

Президент попросив українців пригадати заповідь про любов до ближнього та сказав, що кращий прояв такої любові “не створювати ближньому небезпеку”.

Відеозвернення президента Зеленського:

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вважає, що віряни повинні долучатися до богослужіння у передвеликодні дні і на сам Великдень через трансляції, залишаючись вдома.

Як розповів 24 каналу заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря, церква не закриватиме храми, зокрема, і під час Вербної неділі, і Великодня.

Храми будуть відкритими, богослужіння відбуватимуться з відповідними карантинними обмеженнями. Ми шукаємо розумний баланс. Церква діятиме відповідно до тих рекомендацій, які встановлені державою,
– зауважив архієпископ Євстратій Зоря.

Важливо! Уряд офіційно не закриває церкви, однак забороняє масові релігійні заходи. Попри це Православна церква України не бачить підстав для заборони проведення богослужінь за участю не більше як 10 осіб.

Зі свого боку, настоятель Української греко-католицької церкви , що через пандемію коронавірусу церква вирішила відмовитися від низки зобов’язань для вірян. Мовиться про обов’язок щонеділі приходити на службу Божу до храму.

Як церква рекомендує відзначати Вербну неділю

ПЦУ

Священний Синод Православної церкви України ухвалив рішення про додаткові заходи у зв’язку з пандемією коронавірусу на час свята входу Господнього в Єрусалим (Вербної неділі), Страсної седмиці, Великодня та Великодньої седмиці.

ПЦУ рекомендує:

  • враховуючи заборону масових релігійних заходів – звичайні спільні посвячення верби та великодніх страв для мирян у храмах та на прихрамовій території не проводити, щоб не допускати скупчення людей;
  • дозволити мирянам у день свята після прочитання відповідних молитов про благословення у храмах окропити все святою водою;
  • під час богослужінь у храмі мають бути присутні священнослужителі та церковнослужителі, чтеці та співці, інші особи, які беруть участь у звершенні богослужінь та забезпеченні трансляції (у разі її здійснення) – спільною загальною кількістю не більше 10 осіб;
  • у позабогослужбовий час не відмовляти мирянам, які індивідуально прийдуть до храму з релігійними потребами, у їх задоволенні.

карантин коронавірус

УГКЦ

З огляду на обставини блаженніший Святослав просить не приносити вербу і паски до храму.

Ви зможете освятити і лозу, і пасхальні кошики у ваших домівках за допомогою онлайн-трансляцій. Там, де неможливо брати участі у пасхальному богослужінні, батько родини може свяченою водою покропити ці страви. І будьте певні, ви зможете гідно відсвяткувати свято Христового Воскресіння,
– запевнив блаженніший Святослав.

УГКЦ рекомендує:

  • Вдома можна прочитати молитву і покропити пасхальні страви свяченою йорданською водою.
  • УГКЦ проголосила диспензу, яка стосується обов’язку вірян у час великоднього посту приступати до таїнств причастя і сповіді.
  • У Патріаршому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ освячуватимуть великодні страви з дотриманням усіх норм на вулиці упродовж суботи.

карантин коронавірус
Чому краще залишатися вдома / Інфографіка 24 каналу

За словами протоієрея УГКЦ Ігоря Яціва, у Вербну неділю Патріарший Собор Воскресіння Хрестового проводитиме богослужіння онлайн. До храму можуть заходити лише священнослужителі з дотриманням усіх карантинних вимог

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.