10 квітня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети на Прикарпатті

Без рубрики, Новини, Суспільство

10 квітня — 100-й день року (101-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 265 днів, про це інформує Голос.if.ua

Свята:

Міжнародний день руху опору

Цей день відзначають щороку, а він присвячений всім людям, які протидіяли фашистам за час Другої світової війни на територіях, що були окуповані військами Третього рейху. У русі брали участь і жителі окупованих територій, а у самого руху було багато різних форм боротьби проти окупантів. У кожної країни був свій національний рух, але також він був і інтернаціональним, тому що у всіх народів, які боролися, була одна мета – розгром сил фашизму, а також звільнення від загарбників. Такі дії допомогли перемозі антигітлерівської коаліції, а закінчення війни наблизилося.

День братів і сестер

Це сімейне свято відзначають у різних країнах світу. У США його називають Національним днем братів і сестер. Насправді день не дуже відомий. Він створений, щоб зміцнити стосунки між близькими людьми, а саме братами і сестрами. Це свято вперше провели у 1998 році. Але воно швидко набрало популярність спочатку в США, потім поширилося по інших країнах і обросло традиціями. Брати і сестри дарують один одному подарунки, вітають по телефону, зустрічаються в кафе чи вдома, просто проводять час разом, щоб поліпшити відносини.

День народження сірника

У 1831 році французький студент Шарль Соріано створив фосфорні сірники. А 10 квітня вже у 1833 році він замінив у суміші для сірникових головок білий фосфор жовтим. З цього моменту цей день вважається днем ​​народження сірника.

Окрім того, сьогодні святкують в світі:

День народження англійської шпильки;
День складання загадкових словників;
День банана

Іменини:

Марія, Іларіон, Степан, Боян, Євстрат, Ілля, Лазар, Сава, Микола.

Народний календар:

10 квітня вшановується пам’ять преподобного Іларіона Нового, який ще з юних літ обрав чернецтво. Вважається, що Іларіон  зміг знищити шкідників на виноградниках та ниві, а також зцілив багатьох людей та калік. Іларіон  отримав прізвисько «виверни голоблі», адже 10 квітня погода стає теплою, а сніги тануть. В цей день втрачав силу Степанів вінок, який вили ще влітку. Особливо  цінували мати-й-мачуху, яка за повір’ями зігрівала землю та мала свої унікальні властивості.

Уважно спостерігали і за природними явищами. Якщо в цей день сидять сороки на самих верхівках дерев, скоро буде тепло. А якщо почути тривалий грім, в найближчі тижні буде дощити. Якщо чайки літають низько, то скоро на річках буде танути лід. Якщо 10 квітня піде дощ, то рік буде врожайним.

Також, якщо в цей день насниться сварка з керівництвом, то найближчим часом життя навпаки буде спокійним та гармонійним.

10 квітня: історія в картинках

1710 – в Англії набув чинності прийнятий в 1709 році закон про авторське право – перший у світі;
1847 – народився Джозеф ПУЛІТЦЕР, американський журналіст;
1849 – американець Уолтер ХАНТ запатентував безпечну шпильку;
1951 – народився Стівен СІГАЛ, американський актор;
1954 – помер Огюст ЛЮМ’ЄР, французький винахідник, старший із братів – творців кінематографа;
2010 – через авіакатастрофу літака трагічно загинув Президент Польщі Лех Качинський з дружиною та багатьма представниками політичної еліти Польщі.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.