Спочатку вивезли маски, а тепер пшеницю: під час пандемії Україна збільшила експорт зерна майже на 70%

Економіка, Новини

Морські порти України збільшили експорт пшениці за тиждень майже на 70%. Це відбулося протягом всього одного тижня березня, вже в розпал епідемії коронавируса в світі і вже під час введеного карантину в Україні.

Про це у своєму блозі пише український політолог Андрій Смолій, інформує Голос.if.ua.

Він зазначає, зокрема, з українських портів пішло пшениці – 284 тис. т, або на 67% більше, ніж тиждень тому. Так виглядають ТОП-3 напрямки експорту: Єгипет – 194 тис. тонн. Китай – 193 тис. тонн. Ємен – 76 тис. тонн. Андрій Смолій зазначає, після такої статистики у нього виникає лише одне питання: хіба продукція сільського господарства не є стратегічним запасом в Україні, особливо під час нестабільності і закриття кордонів?

Можна провести паралель з розпродажем масок і інших засобів захисту протягом січня-лютого 2020 року, коли було зрозуміло, що епідемія торкнеться всього світу. Питання ще одне: чи буде урожай в 2020 році таким як в 2019-м і чи не вплине пандемія COVID-19 на збір цього ж врожаю, адже це робоча сила, тобто люди, які так чи інакше наражаються на небезпеку?

Політолог підкреслює, вивезення стратегічних запасів пшениці можна цілком порівняти з вивезенням стратегічного запасу масок і захисного обладнання.

«Недолугі і абсолютно мародерські дії влади, відсутність реакції на дії окремих трейдерів – ведуть країну до кризи у всіх сферах життя. Особливо в такі важкі часи для країни», – резюмував Смолій.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.