Прикарпатські аграрії майже завершили посівну кампанію ранніх культур

Новини, Суспільство

Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин, загальна площа посівів прогнозується на рівні 375 тис. га.

Озимина займає 94 тис. га, як і в попередньому сільгоспсезоні, пише Голос.if.ua з посиланням на Голос України.

У райдержадміністраціях ліквідовані управління АПР. Згідно з дорученням уряду, в області визначено п’ятдесят аграрних підприємств для моніторингу стану сівби. Департамент збирає від них інформацію про польові роботи.

Далі розрахунковим методом дізнаються про загальний стан. У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства обіцяють моніторити поля й через супутники.

«Яровину посіяли, розсада овочів — у парниках. На поля не пересаджували. На землі ще можна зробити передишку. А от до худоби треба йти щодня. Дотримуємося рекомендованих Міністерством охорони здоров’я рекомендацій. Забезпечуємо працівників дезрозчинами, захисними масками. Обмежуємо контакти. В колективі — здебільшого молодь. Найбільша група ризику — селяни старшого віку. Тож здійснюємо роз’яснювальну роботу і в громадах», — розповіла голова ФГ «Прометей» із Коломийського району Орися Книшук.

У філії «Перспектив» Групи компаній МХП дотримуються всіх рекомендованих МОЗ норм. Працюють, де це можливо, в дистанційному режимі. На час карантинних заходів адміністрація підприємства обмежила доступ відвідувачів до офісних приміщень компанії.

«Бухгалтерія працює дистанційно. Наради — онлайн або у дворі. Дотримуємося рекомендацій епідеміологів. Приміром, для роботи на відкритому повітрі не потрібна захисна маска. Готуємо поля до посіву пізніх ярих культур. Усім необхідним забезпечені. Єдине, що закрили на час карантину — харчоблок. Рекомендували механізаторам брати обіди з дому», — повідомив директор ПФ «Богдан і К» зі Снятинського району Павло Тимофійчук.

Заступник голови постійної комісії Івано-Франківської облради з питань аграрної політики та земельних відносин Богдан Тимофійчук розповів, що похолодання суттєво вдарило по озимині. Так, 15—16 березня було 11 градусів морозу. Площі з озимим ячменем розляглися, хоч досі мали хороший туpгор. Рослини отримали опіки, обмороження. Особливо на прогонах, горбах. То, звісно, не критично. Бо перші листочки відімруть, точка росту не пошкоджена, вузел кущення — на глибині 2—3 см. Але 10—15 відсотків урожаю втрачено. Щодо ріпаку, то рослини також пошкоджені. Ті, що ввійшли в зиму слабенькими, — вимерзли.

«Останні морози на Прикарпатті з невеличким снігом — уже не такі стресові для рослин. Однак після потепління доведеться прийняти низку невідкладних заходів для реанімації посівів шляхом внесення біостимуляторів росту із добавкою фунгіциду. Щоб залікувати ранки, тріщини, що їх отримали листочки озимини», — акцентував Богдан Тимофійчук.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.