Стало відомо, які гарантії потрібні МВФ в “антиколомойському” законі

Новини, Політика

Основною причиною для останнього візиту експертів Міжнародного валютного фонду в Україну стало узгодження позицій щодо “антиколомойського” законопроєкту щодо неповернення банків екс-власникам.

Про це інформує Голос.if.ua з посиланням на матеріали ЕП.

“МВФ хотів максимум гарантій, що банки не повернуться власникам і що кошти МВФ (опосередковано) не потраплять у руки олігархів, коли держава заплатить велику компенсацію за незаконну націоналізацію”, – розповідає співрозмовник ЕП в уряді, який брав участь в перемовинах.

Згодом, 24 березня уряд зареєстрував компромісну версію проєкту закону..

Як зазначають співрозмовники ЕП в уряді та Нацбанку, робота над законопроєктом зводилась до того, щоб очистити його від зайвого. В окремих випадках, які регулюють відносини неплатоспроможного банку з екс-акціонерами, він навіть жорсткіший за попередній проєкт закону.

“З документу виключені усі другорядні норми, щоб текст не був надто великим. Істотно переглянули питання судових процедур і порядку відшкодування шкоди. Зараз у проєкті більше процедурних гарантій, що банки не повернуться колишнім власникам. Акціонери отримають право лише на компенсацію у грошовій формі”, – наголошує ЕП співрозмовник в уряді.

“Найголовніше було виписати два моменти: те, що банк не повертається у власність екс-акціонерів, і компенсація можлива, якщо вона розрахована саме таким чином, а ніяк не інакше”, – ділиться враженнями від роботи над компромісною версією співрозмовник ЕП в Нацбанку.

Головною підставою для критики попереднього урядового законопроєкту був аргумент про антиконституційність його положень щодо розміру компенсації. Проте у новому проєкті закону прогалину вдалося виправити.

“В попередній версії законопроекту йшлося про те, що відшкодовуються лише прямі збитки. Зараз відшкодування розповсюджуються і на упущену вигоду і на завдану моральну шкоду. Тим сами ліквідовується порушення Конституції, на підставі якого законопроект міг оскаржуватися”, – пояснює співрозмовник ЕП в Нацбанку.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.