22 березня – свята, іменини, народні прикмети

Новини, Суспільство

В п’ятницю, 22 березня, свої іменини відзначають: Олександр, Олександра, Опанас, Олексій, Валерій, Дмитро, Іван, Леонтій, Михайло, Наталія, Микола, Тарас, Сергій, Петро,повідомляє Голос.if.ua.

В цей день народилися: 

Микола Лисенко — український композитор.

Марія Капніст — українська акторка.

Марсель Марсо — французький актор-мім.

Анджело Бадаламенті — американський композитор та піаніст.

Ендрю Веббер — британський композитор.

Олег Кузнецов — український футболіст.

Різ Візерспун — американська кіноакторка.

Народні прикмети: 

22 березня вшановують Сорок святих, звідси й пішла назва цього дня. Сорок воїнів були дружиною давньоримського імператора Лікінія, який не визнавав християнство, а  40 воїнів відмовилися зрекатись віри, за що поплатились жорсткими муками в льодяному озері.

В цей день дозволяється не так сильно обмежувати себе під час Великого посту, для шанування пам’яті сорока мучеників.  Тому в цей день печуть сорок булок у формі пташок. В регіонах України такі булки називають по-різному: пташки, сороки, жайворонки. Адже вірили, що саме цього дня повертаються до рідних країв 40 різних видів пташок. Дітям давали булочки, і вони бігали з ними на природі, закликаючи весну в хату.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.