6 продуктів, які погано впливають на здоров’я шлунка і кишечника

Здоров'я, Новини

Чесно кажучи, від багатьох з них краще б відмовитися назавжди.

Здоров’я шлунково-кишкового тракту дуже важливо не тільки для нашого загального самопочуття: від того, наскільки добре працює шлунок, кишечник, залежить і фізичне, і навіть психічне здоров’я, про це повідомляє Голос.if.uа. А ось щоб наші органи травлення відчували себе добре, дуже важливо правильно харчуватися і особливо — уникати небезпечних і шкідливих продуктів. Ми зібрали топ-6 найшкідливіших продуктів, які небезпечні для здоров’я шлунково-кишкового тракту, і радимо вам назавжди викинути їх зі свого раціону.

Сорбіт і штучні підсолоджувачі

Якщо на упаковці продукту або напою написано «без цукру», це зовсім не означає, що цей продукт корисніший за інші — швидше за все, справи йдуть якраз навпаки. Солодощі та ласощі, до складу яких входить інгредієнт, званий сорбітом, цукровий спирт, небезпечні для шлунка: наш організм повільно перетравлює його, через що можуть розвинутися діарея, підвищене газоутворення, здуття живота. За словами лікарів, краще з’їсти чайну ложку цукру, ніж солодощі з сорбітом або аналогічним замінником.

Газовані напої

Коли говорять про шкоду газованих напоїв, в першу чергу згадують високий вміст цукру: більшість з них буквально перенасичені солодким і навіть один стакан може викликати справжній інсуліновий пік. Але газовані солодкі напої шкідливі і для здоров’я шлунка і кишечника: вуглекислий газ подразнює слизову оболонку, що може привести до розладу шлунково-кишкового тракту з відрижкою і рефлюксом.

Фруктові соки

Соки, навіть свіжовичавлені – поганенька альтернатива газованим напоям. У них дуже багато цукру і абсолютно немає клітковини, яка не тільки допомагає контролювати швидкість всмоктування цукру в кров, але і необхідна для здоров’я кишечника. Замість соків їжте свіжі фрукти і овочі — вони набагато корисніші.

Кавові напої

Якщо у вас є схильність до печії, вам варто зовсім відмовитися від кави, так як вона — одна з тригерів кислотного рефлюксу. Але навіть якщо ваше травлення в порядку, утримайтеся від вживання солодких кавових напоїв: вони перенасичені цукром, а по калорійності можуть змагатися з жирним тортом.

Червоне м’ясо

На жаль, чим більше червоного м’яса ми їмо, тим вищий наш ризик захворіти на рак товстої кишки. Лікарі рекомендують їсти червоне м’ясо не частіше двох разів на тиждень і обов’язково «врівноважувати» його порцією овочів.

Страви, приготовані у фритюрі

Чим сильніше засмажена будь-яка їжа – картопля, курка або навіть риба — тим більше зусиль доводиться докладати організму, щоб її переварити. Якщо влаштовувати такі навантаження регулярно, в результаті може розвинутися шлунково-кишковий розлад, а також кислотний рефлюкс.

Джерело

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.