Резніков: Коронавірус може сильно змінити ситуацію з війною в Україні

Здоров'я, Новини, Суспільство

Ситуація з поширенням коронавірусу сильно впливатиме на економіку різних країн, можливо, це допоможе Україні вирішити воєнний конфлікт із Росією, заявив у інтерв’ю виданню “ГОРДОН” міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.
“Китайський ієрогліф “криза” пишуть так само, як і “можливість”. Зграя чорних лебедів прилетіла і ширяє над планетою Земля, зокрема над Україною, і вона сильно змінить світ. Він уже змінився. І тому я оптимістично дивлюся на наслідки цієї кризи. Я впевнений, що Україна виживе, стане сильнішою. Зокрема, коронавірус може сильно змінити ситуацію з війною”, – сказав Резніков.

Він підкреслив, що поки це тільки припущення й очікування, але нагадав, що Росія веде проти України гібридну війну.

“Коронавірус не знає кордонів, він по всіх країнах, включно з нашими сусідами, включно з недружніми сусідами, які мають назву агресора. А у нас, ви пам’ятаєте, гібридна війна… Я не знаю, у який спосіб це [вплив на розвиток конфлікту] станеться. Але те, що коронавірус уже змінив світ, – це факт. І світ [далі] буде змінюватися. Зокрема економічно. Я хочу нагадати, що РФ вливає великі суми грошей на підтримку окупованих територій – на виплати зарплат, на забезпечення роботи держапарату, на армію, яка там присутня тощо. Постає запитання: а для громадян це взагалі прийнятна історія? Окей, зараз поки їм вистачає цієї подушки, а далі? Тому все буде мінятися, і дуже швидко. А у нас може з’явитися вікно можливості”, – припустив міністр.

На його думку, Україна здобуде перемогу у війні з Росією.

“Усі війни рано чи пізно закінчуються, запитання: хто що втрачає і набуває. Я впевнений, що ми переможемо в цій війні, тому що правда на нашому боці – у нас украли [території], ми ні в кого нічого не забирали, ми ні до кого не заходили на його територію. Тому в цій війні ми залишимося переможцями”, – заявив Резніков.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

За оцінкою колишнього радника президента РФ Володимира Путіна, старшого наукового співробітника Інституту Катона у Вашингтоні Андрія Ілларіонова, Росія витрачає на окуповані території Донбасу приблизно 0,25% свого ВВП, або $2 млрд на рік. “Офіційних даних про це немає. Але можна зробити оцінку, з огляду на те, скільки коштів російський бюджет витрачає на фінансування окупованого Криму”, – говорив він під час чату на “Главреді”.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними ВООЗ на 19 березня, коронавірусом інфіковано 209 839 осіб у більше ніж 160 країнах, 8778 осіб померли.

В Україні кількість хворих коронавірусом становить 26, із них троє людей померли. У РФ, за даними на 19 березня, коронавірусом інфіковано 199 осіб, повідомила “Медуза” з посиланням на оперативний штаб із боротьби з коронавірусом. Видання зазначає, що у статистику штабу не потрапила інформація про смерть жінки в Москві, у якої виявили коронавірус.

Дослідники з Австралійського національного університету прогнозують, що за кращим зі сценаріїв, від коронавірусу у світі помре 15 млн осіб, а втрати світового ВВП становитимуть $2,4 трлн.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.