18 березня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети

Здоров'я, Новини

День працівника податкового та митного справи України щорічно відзначається 18 березня. У 2018 році свято відзначає 5-річний ювілей. До 2013 року в країні було два професійних свята податківців – День митної служби України, що відзначається 25 червня, і День працівників державної податкової служби України, що доводився на 2 липня, інформує Голос.if.ua

День Паризької комуни – подія, яка вшановується не лише у Франції, а й у багатьох країнах світу на честь перемоги пролетарської революції 18 березня 1871 року, яка стала першою успішною спробою робочих захопити владу в країні в свої руки.

Іменини

Іраїда, Андрій, Костянтин, Кирило, Конон, Раїса, Юрій, Іван, Марко, Федір.

Народні прикмети

Назва дня пов’язується з іменем мученика, який займався городництвом і жив у III ст. В старовину градарями називали городників і садівників. Здавна цього дня заведено копати городи та замочувати насіння капусти й помідорів для висіву в парниках. У цей день згадують ще одного мученика на ім’я Конон Ісаврійський, що походив з Ісаврії (територія південно-східної Туреччини), жив у І ст.

За народним звичаєм цього дня відмічали святого Конона – захисника й доглядача коней. За народними віруваннями саме за це Ілля-Громовик довіряв Конону правити кіньми на своїй колісниці. Саме в цей день селяни, що тримали коней, намагались задобрити домовика, щоб той не збиткувався з коней, а захищав їх від злих сил. Бо коні дуже чутливі до присутності злих сил, тому ті найперше намагаються згубити коней.

Жінки передивлялися й перебирали городнє насіння: «На Коконовій днині город сниться господині».

День в історії3952 до Р. Х. — згідно з розрахунками бенедиктинського монаха та учителя церкви Св. Беда Шанованого (Beda Venerabilis, *673 — †735) саме в цей день відбулося створення світу.
1241 — у битві під Хмельником (поблизу Кракова) військо Золотої Орди перемагає польське військо та монголо-татари продовжують завоювання Європи.
1325 — засновано Теночтітлан, який згодом став столицею Ацтекської імперії.
1584 — після смерті Івана IV Грозного влада переходить до його третього сина Федора I, оскільки той був розумово відсталим, імперією править Борис Годунов.
1662 — у Парижі почав курсувати перший громадський транспорт — карета на вісім місць.
1839 — китайський імператор забороняє іноземним торговим компаніям ввозити до Китаю опіум, що стало причиною першої опіумної війни.
1869 — на засіданні Російського хімічного товариства М. Меншуткіним від імені Д. Менделєєва зроблене повідомлення про відкриття Менделєєввим співвідношення між властивостями елементів та їхньою атомною вагою.

Народились1900 — Василь Чапленко, український письменник, драматург, літературо- і мовознавець, критик, редактор.
1914 — Леонід Вишеславський, український поет, літературознавець, перекладач, педагог.
1929 — Федір Муравченко, головний конструктор і керівник Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес», член-кореспондент НАНУ.
1952 – Юрій Винничук, Знаменитий український поет, письменник, журналіст і перекладач. Нагороджений відзнакою «Золотий письменник України» (2012).
1969 — Василь Іванчук, гросмейстер, шосте місце у світі (рейтинг Ело 2750, станом на 2 січня 2007) та найкращий шахіст України.

Померли

1990 — Лев Яшин, футбольний воротар світової слави.
2016 — Лесь Танюк, Народний артист України (2008), народний депутат України 1-го, 2-го, 3-го, 4-го, 5-го скликань, голова Національної спілки театральних діячів України (з 1992); голова Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В.Стуса (з 1992; *1938).

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.