Резніков заявив, що не варто плутати ОРДЛО з “ЛНР” і “ДНР” (відео)

Відео-новини, Новини, Політика

Представники ОРДЛО в ролі запрошених присутні на засіданні тристоронньої групи з урегулювання ситуації на Донбасі, з ними так чи інакше вже ведуть переговори, заявив міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі проєкту “Свобода слова Савіка Шустера” увечері 13 березня заявив, що питання про зміни до Конституції України щодо децентралізації і виборів на Донбасі мають погоджувати, зокрема і з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей. Відео оприлюднив YouTube-канал Shuster online, інформує Голос.if.ua.

Резніков підкреслив, що не варто плутати представників окупованих територій із бойовиками терористичних організацій “ЛНР” і “ДНР”.

Він нагадав, що ОРДЛО – юридична назва окупованих територій Донбасу, зазначена в Мінських домовленостях, а “ЛНР” і “ДНР” в українських судах визнано терористичними організаціями.

Міністр зазначив, що представники ОРДЛО в ролі запрошених присутні на засіданні тристоронньої групи з урегулювання ситуації на Донбасі, він підкреслив, що з ними так чи інакше вже ведуть переговори.

“Мені не подобаються Мінські угоди як юристу, але ми маємо те, що маємо. Вони були укладені тоді, коли інших варіантів у України не було. Це була доля тодішнього президента країни і членів його команди. Тому що в той момент ми кожного дня втрачали 40 людей на фронті. Це була важка відповідальність підписати ці угоди”, – зазначив Резніков.

 

Росія почала збройну агресію на сході України у квітні 2014 року, невдовзі після анексії Криму. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

У 2014–2015 роках було підписано Мінські угоди про врегулювання конфлікту на Донбасі. Серед іншого в документі йдеться, що Україна має повернути контроль над неконтрольованою ділянкою кордону з РФ після проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Україна, зі свого боку, наполягає, що вибори мають відбутися після виведення російських військ і найманців та повернення кордону під контроль уряду.

11 березня 2020 року в Мінську тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі домовилася про створення так званої консультативної ради. Після засідання українська сторона не уточнила, чим саме вона займатиметься, але РФ і бойовики “ДНР” та “ЛНР” заявили про “майданчик для прямого діалогу між сторонами конфлікту”.

13 березня видання ZN.UA опублікувало документ про створення ради. До неї мають увійти по 10 представників від України і бойовиків “ЛДНР” із правом вирішального голосу, а також по одному представнику від ОБСЄ, Німеччини, Франції і Росії із правом дорадчого голосу. На думку журналістів видання, рішення про створення цього органу “фіксує суб’єктність ОРДЛО”, а бойовики дістануть право голосу нарівні з Україною, тоді як Росія набуде статусу спостерігача нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

В Офісі президента України заявили, що рішення про створення консультативної ради було ухвалено після консультацій із представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини про виконання домовленостей саміту “Нормандської четвірки”, що відбувся у грудні 2019 року. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що створення консультативної ради не є кроком до офіційного визнання окупаційної влади не підконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. За його словами, рада буде розглядати питання з пакета Мінських домовленостей і давати рекомендації, “які можуть бути використані або не використані в роботі політичної підгрупи”.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.