13 березня 2020 року – яке свято в Україні та світі відзначають

Новини

Національні свята 13 березня, пише Голос.if.ua.

Щорічно 13 березня відзначається дуже незвичайне і яскраве свято – Національний день тайського слона. Для жителів Таїланду ця тварина здавна була вірним помічником. Слони допомагали людям будувати житло і храми, збирати урожай і навіть битися у війнах. А в наші дні слони є одним з головних символів країни у туристів.

Національний день тайського слона проходить у спеціально облаштованому місці в декількох десятках кілометрів від Бангкока. Абсолютно безкоштовно відвідувачі можуть помилуватися на “слонове шоу”, в якому беруть участь зовсім крихітні слоники і дорослі велетні. Бивні, ноги і голови слонів прикрашають різнокольоровими стрічками і помпонами. А наприкінці торжества на винуватців  свята чекає смачне частування – свіжі фрукти.

У Таїланді слонам поклоняються 13 березняФото: У Таїланді слонам поклоняються 13 березня (pixabay.com//terimakasih0)

У Люксембурзі 13 березня відзначають свято, пов’язане з давніми язичницькими традиціями. Фестиваль вогню (Burgsonndeg) – час, коли запалюється безліч багать. Такий ритуал знаменує зустріч весни і вітання теплому Сонцю.

Які народні свята відзначають 13 березня

День, коли православні християни вшановують пам’ять преподобного Василя Декаполіта, в народі називали святом Василя Капельника (Василя Теплого, Василя Дроворуба). Вважалося, що з цього дня починають дзвеніти капелі і танути сніг. “Дроворубом” свято Василя стали називати через те, що цього дня рубали дрова і везли на санях до річки для сплаву по воді.

Існує декілька прикмет, на які варто звернути увагу 13 березня:

  • Дощ на Василя Теплого – до доброго літа.
  • Похмура погода 13 березня – до нічних заморозків.
  • Довгі бурульки на Василя Капельника – до затяжної весни.
  • Якщо на проталинах навколо дерев “круті” краї, то весна буде сонячною і теплою, а якщо краї таловин пологі – до затяжної і холодної весни.
  • На Василя видно кола на сонці – літо буде врожайним.
  • Головна приказка свята: “Прийде Василь – зима заплаче”.

Принесена до будинку на Василя соснова гілочка подарує здоров’я на весь рік, а пиття відвару із соснових шишок обіцяє сімейне благополуччя. Також вважається, що бруньки, зірвані з дерев 13 березня, будуть зберігати цілющі властивості протягом усього року.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.