Росія і Саудівська Аравія обвалили ціни на нафту. Що відбувається?

Економіка, Політика

Ціни на нафту на відкритті понеділкових торгів уночі по Москві обвалилися на 30 відсотків. Пізніше падіння відігралося, але все ж воно виявилося найбільшим із часів війни в Перській затоці в 1991 році. Цінову війну почала Саудівська Аравія після розриву угоди Росії з країнами ОПЕК. Слідом за нафтою падають світові ринки й очікується обвал рубля. Навіщо найбільшим країнам-виробникам нафти було знижувати ціну?

  • Обвал цін є наслідком відмови Росії брати участь в угоді з Організацією країн-експортерів нафти ОПЕК. Наприкінці минулого тижня, у п’ятницю представник Москви на переговорах у Відні відмовився не тільки від запропонованого Саудівською Аравією плану зі скорочення видобутку, а й від підтримки попередньої угоди, що дозволяє управляти світовими цінами на нафту з 2016 року. Хід Кремля виявився несподіваним для інших учасників альянсу – на переговорах міністри енергетики країн ОПЕК були в такому шоці, що не знали, що сказати, – анонімно розповів один із учасників зустрічі агентству Bloomberg.
  • Росія сподівається, що завдасть удару по виробниках сланцевої нафти в США. Рік тому глава «Роснефти» Ігор Сечин писав Володимиру Путіну листа, в якому назвав угоду Росії з ОПЕК стратегічною загрозою, вигідною США, – розповідає агентство Reuters. Після сланцевої революції, яку багато років заперечували в Росії, найбільший у світі споживач нафти США став і її найбільшим виробником. Видобуток сланцевої нафти вигідний, поки нафта відносно дорога. Довготривале зниження ціни дозволить не тільки обмежити сланцевий нафтовидобуток, але і скоротити майбутні інвестиції в галузь з боку великих нафтових компаній, пояснюють можливу логіку «Роснефти» ринкові аналітики. За свідченнями очевидців, рішення ухвалювали без участі інших нафтових компаній – їхня думка була тільки вислухана.
  • У відповідь на російський демарш Саудівська Аравія пообіцяла безпрецедентні знижки на нафту. В очікуванні угоди у Відні ціни на нафту трималися вище 50 доларів за барель, однак стали знижуватися відразу після засідання. Відразу після переговорів саудівський нафтовий гігант Saudi Aramco отримав від уряду розпорядження встановити знижки на сиру нафту. Вони сягнули 8 доларів за барель і були найбільшими за 20 років, – зазначало видання The Bell.

Ценовая война между Россией и Саудовской Аравией объявлена — это прямое следствие развала сделки России с ОПЕК, который стал шоком для всех. The Bell выяснил, почему Кремль принял такое решение и какую роль в этом сыграл глава «Роснефти» Игорь Сечин.http://amp.gs/JX8A 

«Вот сейчас мы им покажем!»: как Кремль развязал ценовую войну на нефтяном рынке — The Bell

В пятницу вечером мировой нефтяной рынок потрясла новость о распаде альянса между Россией и ОПЕК во главе с Саудовской Аравией. Вместе они управляли нефтяными ценами с 2016 года. После разрыва…

  • Обвал ціни на нафту вже призводить до серйозного ослаблення рубля. До ранку понеділка на міжнародних торгах євро зростав вище за 85 рублів (28,7 гривні у перерахунку – ред.), долар США – вище за 75 (25,2 гривні у перерахунку).

Центробанк, незважаючи на вихідний день у Росії, вже пообіцяв підтримати рубль відмовою від купівлі валюти на внутрішньому ринку до квітня.

Одночасно з падінням цін на нафту падає і курс рубля
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.