9 березня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети

Здоров'я, Новини

Всесвітній день ді-джея, про це інформує Голос.if.ua.

Всесвітній день ді-джея (World DJ Day) — це скоріше не офіційне свято, а важлива благодійна акція, яка проводиться з 2002 року від імені Міжнародної клубної індустрії. Кожен рік у всьому світі проводиться тиждень благодійних акцій в допомогу дитячим організаціям, а кульмінацією благодійних акцій і є 9 березня — Всесвітній день ді-джея.

Міжнародний день сну

Всесвітній день сну відзначається щорічно третьої п’ятниці березня у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з проблем сну і здоров’я, адже за статистикою від безсоння страждає понад 10% населення індустріально розвинених країн, а в кожного другого дорослого жителя землі відмічається один або декілька симптомів розладу сну.

Всесвітній день нирки

У березні 2006 року розпочав свою історію Всесвітній день нирки (World Kidney Day), що відзначається щорічно у другий четвер березня. Установа, організація та щорічне проведення цього Дня стали результатом спільних зусиль Міжнародного товариства нефрологів та Міжнародної федерації ниркових фондів. Основною метою Дня нирки ці некомерційні організації позначили – привернення уваги міжнародних і державних організацій охорони здоров’я, а також політичних структур, здатних сприяти розвитку системи охорони здоров’я, до проблеми зростання кількості людей із захворюваннями нирок.

Іменинини:

Іван, Іларіон

Народний календар:

Іванів день — це, за церковним календарем, день обрітення глави Іоанна Предтечі. Іоанн, відомий також як Хреститель, вважається найближчим попередником Ісуса Христа, предсказавшим його пришестя. Іоанну Предтечі наші предки молилися про позбавлення від головного болю. Також у нього просили про здоров’я дітей, про захист посівів, про родючість.

Жінки в цей день не прали білизну, щоб птахи не злякалися і не відлетіли назад. До речі, помічали: якщо птахи в’ють гнізда на сонячній стороні — літо буде холодним. Багаторічні спостереження показували, що своєчасний приліт птахів обіцяє хороший врожай. Якщо раптом в Іванів день заспіває синиця — це до тепла; однак якщо співає вона протяжно і жалібно — значить, голодна. У цьому випадку птаху старалися допомогти, влаштовували годівниці. Великий іній на деревах у цей день вважався доброю прикметою.

День в історії:

1814 – народився Тарас ШЕВЧЕНКО, великий український поет;
1822 – Чарльз ГРЕМ з Нью-Йорка одержав патент на штучні зуби;
1895 – помер Леопольд ЗАХЕР-МАЗОХ, австрійський письменник, першим описав явище мазохізму;
1934 – народився Юрій ГАГАРІН, перший космонавт;
1955 – народилася Орнелла МУТІ, італійська кіноакторка (“Приборкання норовливого”);
1959 – У Нью-Йорку на ярмарку іграшок продемонстрована новинка – лялька на ім`я Барбі.

Цього дня народилися:

1810 — Олексій Миколайович Савич, український астроном і геодезист

1814 — Тарас Шевченко, український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник
(живописець, гравер), громадський та політичний діяч.

1880 —Василь Сімович, український мовознавець, філолог і культурний діяч, дійсний член НТШ

1886 — Георгій Нарбут, український художник, графік, творець державної символіки УНР, перших українських грошових знаків і поштових марок (+1920)

1908 — Тарас Бульба-Боровець, діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни, засновник УПА «Поліська Січ»

1911 — Роберт Олійник, німецький ас українського походження, перший пілот Люфтваффе, що здобув перемогу на Східному фронті.

1921— Олексій Берест  український радянський військовик, Герой України, що встановив, разом з Михайлом Єгоровим та Мелітоном Кантарією, Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу

1934 — Гагарін Юрій Олексійович, радянський льотчик-космонавт, перша людина, яка полетіла у космос (1961).

1968 — Юрій Джоркаєфф, французький футболіст, чемпіон світу (1998) і Європи (2000).

1974 — Юрій Білоног, український легкоатлет, рекордсмен України у штовханні ядра.

1986 — Дмитро Хоркін — генеральник директор «Українського радіо», диктор, ведучий програм.

1994 — Лейля Аджаметова, українська чемпіонка та призерка Літніх Паралімпійських ігор з легкої атлетики

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.