Франківський молокозавод, де виявили фальсифікат масла, перевірятимуть знову (відео)

Новини, Суспільство

Як повідомлялось раніше, Держпродспоживслужба оштрафувала на 70 тисяч гривень Івано-Франківський молокозавод.

Нагадаємо, журналісти ТСН.Тиждень показали результат унікальної акції, яку здійснили за допомогою громадських активістів, про це інформує Голос.if.ua.

Як виявилось, лідер із кількості фальсифікату – Прикарпаття. Івано-Франківський  міськмолокозавод «наплодив» найбільше фейку – аж п’ять зразків. Є й фасоване, у кожній цеглинці рівно половина – замінники.

З 4 по 6 лютого 2020 року Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провело позапланову контрольну перевірку та не виявило у маслі рослинних жирів.

Після матеріалу ТСН місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження. Але місцеві чиновники знаходять небувале пояснення підробному маслу, яке розраховане на патологічно довірливих людей. Там запевняють, що у фальсифікації масла на Франківському заводі винна пакувальниця, пише ТСН.

«Людський фактор, помилилася та жінка, яка пакувала. Ми всі робимо вчинки. Запакувала це і написала масло солодковершкове екстра», – каже голова місцевої Держпроспоживслужби.

Але керівництво вище запевняє, що помилку завод виправив.

«Всього було досліджено 21 зразок по цим 8 потужностям. Не всі партії на кожному виробництві були в наявності і не всі зразки з тих партій вдалося відібрати по кожному заводу з 8. То наші фахівці відбирали нові партії і досліджували їх повторного і на момент повторного відбору масла, лише в 1 виявлено невідповідність. По іншим рослинні жири уже в кінці січня не виявлялися», – каже в. о. керівника Держпродспоживслужби України Ольга Шевченко.

Тобто профілактичний ефект таки спрацював. Виробники почали робити нові партії справжнього вершкового, нехай навіть для перевірок. А їх попереду ще багато, обіцяє чиновниця.

«Це не значить, що провели перевірку, позаплановий захід закінчився проект і ніхто не буде перевіряти. Насправді по кожній з цих потужностей заплановано про 3 інспектування позапланових і ще 1 аудит по системі хасп – це аналіз  контрольних точок», – каже Ольга Шевченко.

Усі фальсифікатори мали отримати штрафи від 23 до 73 тисяч гривень. І це справді виглядає смішно, згадуючи мільйонні суми тендерів. Але таке в нас законодавство. І доки депутати не ухвалять зміни зі штрафами, які будуть буквально розоряти таких виробників, їм і далі буде вигідно пакувати спред замість масла у гарні етикетки із написом екстра, відкуповуючись мізерними штрафами.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.