1 березня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети

Новини, Суспільство

1 березня — 60-й день року (61-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 305 днів, інформує Голос.if.ua.

Свята

Всесвітній день котів традиційно відзначається в перший день весни — 1 березня. Початок весни — особливий період для кішок. Саме тому люди вшановують своїх улюбленців у перший день березня.

Святкування дня котів влаштовують для 36 видів цих тварин, які знаходяться поруч з людиною у всіх куточках землі. Кожна кішка має свій особливий характер. Ці тварини вимагають поваги до себе, оскільки відчувають себе рівними з людиною.

Всесвітній день котів — це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя, повну турботи і ніжності, тоді кішки обов’язково подарують своїм господарям своє приємне муркотанням.

День «Нуль дискримінації»

Нове свято – День «Нуль дискримінації» (Zero Discrimination Day) – відзначається 1 березня за рішенням ООН з 2014 року. Ініціатором установи виступили керівники ЮНЕЙДС – Об’єднаної програми Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІД. Дискримінація – це «утиск». У сучасному понятті це слово використовується для позначення обмеження людини в правах за різними ознаками (соціальних, релігійних, расових, національних, статевих та інших) і може здійснюватися різними шляхами. Про це свідчить історичний досвід, через який пройшли абсолютно всі сучасні держави. Їх градація варіюється від банального несправедливого ставлення до приниження і обмеження в правах навіть на державному рівні.

Всесвітній день компліменту

Мало інформації можна знайти в Інтернеті, про таке цікаве свято, як Всесвітній день компліменту (World Compliment Day). Немає достовірних відомостей про те, ким і коли воно засновано. Також немає і єдиної думки про точну дату його проведення – одні пропонують відзначати це свято 1 березня, а інші – 21 березня. Головне, що відомо, це ідея започаткування свята – спонтанне бажання простих людей зробити один із днів у році більш яскравим, теплим, який по-доброму запам’ятовується і зближує.

Всесвітній день цивільної оборони

Щорічно 1 березня відзначається Всесвітній день цивільної оборони (World Civil Defence Day). Всесвітній день цивільної оборони, встановлений у 1990 році, відзначається в країнах — членах МОГО — з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підняття престижу національних служб порятунку. День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день набрав чинності Статут МОГО, який схвалили 18 держав.

Іменинники сьогодні: Данило, Ілля, Макар, Павло, Памфил, Порфирій, Самійло, Юліан

Народний календар: Ярилин день

Ярило — бог сонця давніх слов’ян. До 1492 року на Русі в цей день відзначали початок нового року, а перші дні березня так і називалися — Ярилиними днями. Ярило був не тільки богом сонця, але і богом родючості, а тому вагітні жінки в цей день намагалися погрітися на сонечку і набратися сил для виношування дитини. Оскільки в давнину на Ярила відзначали Новий рік, склалася традиція не працювати в цей день — причому вона зберігалася довго, аж до 19 століття. Починалися Ярилини хороводи — святкування на честь приходу весни.

    • Зяблик кричить голосно – йдуть холоди.
    • Хлюпається вода на льоду водойми – чекайте теплих днів.
    • Якщо чути плач кікімори, або вона з’явилася на очі господарям – чекайте біди.
    • Тала вода і сніг, які зібрані 1 березня, вважаються цілющими.
    • Якщо жінка набере снігу і опівдні обітре ним руки – вони, за прикметами, будуть чистими і ніжними.
    • Якщо вагітна цього дня стане на пагорб і подивиться на перше сонце весни, то у неї народиться міцна і здорова дитина.
    • За прикметою, 1 березня ворони каркають голосно – скоро похолодає.
    • Посилився вітер вночі – чекайте рясних опадів і потепління.
    • Перший день весни – теплий, значить, за прикметою, ще буде похолодання.
  • 1 березня: цікаві події в Україні та світі
    1555 – Нострадамус опублікував свою книгу передбачень;
    1564 – дата виходу першої точно датованої друкованої книги – “Апостол” Івана Федоровича;
    1869 – Дмитро Менделєєв склав таблицю системи елементів, в основі якої лежала їх атомна маса;
    1912 – Альберт Беррі зробив перший стрибок з парашутом з літака в польоті (висота 460 м);
    1947 – розпочав свою діяльність Міжнародний валютний фонд;
    1977 – у Києві відкрито пам’ятник українському філософу Григорію Сковороді;
    2014 – Рада Федерації Росії дозволила президенту Володимиру Путіну застосовувати збройні сили на території України. У відповідь на це Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення привести Збройні сили України в повну бойову готовність, а також розробила план дій на випадок прямої військової агресії з боку РФ.
    Хто народився 1 березня
    1445 – Сандро Боттічеллі, італійський художник епохи Відродження;
    1810 – Фредерік Шопен, польський композитор, піаніст-віртуоз;
    1910 – Грем Девід Нивен, британський актор (“Рожева пантера”, “Казино Рояль”, “Смерть на Нілі”), лауреат премій “Оскар” і “Золотий глобус” (1954, 1959);
    1914 – Ральф Еллісон, американський письменник (“Невидимка”), публіцист;
    1930 – Іван Білик, український письменник, перекладач, лауреат Шевченківської премії (1991);
    1938 – Борислав Брондуков, український актор (“Вавілон ХХ”, “Афоня”, “Гараж”);
    1944 – Рон Говард, американський режисер, актор, сценарист;
    1956 – Даля Грибаускайте, литовський політик, президент Литви;
    1969 – Хав’єр Бардем, іспанський актор (“Їж, молись, кохай”, “Старим тут не місце”);
    1994 – Джастін Бібер, канадський співак, актор.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.