28 листопада – день в історії, свята, іменини

Новини, Суспільство

Свята сьогодні

Початок Різдвяного посту

28 листопада (15 листопада за старим стилем) починається Різдвяний піст, який ще назвают Пилипів, бо він починається на наступний день після святкування пам’яті святого апостола Пилипа. Мета посту приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви – Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Різдвяний піст триває сорок днів.

День подяки

У четвертий четвер листопада в США відзначають День подяки, один з самих популярних і старих християнських свят в країні. Свято День подяки вперше було відзначено в 1621 році англійськими колоністами, що жили в Плімутській колонії.

День Прапору і Незалежності Республіки Албанія

Свято відзначає день підписання Албанської Декларації Незалежності 28 листопада 1912 року, а також урочисте підняття албанського національного прапора у Влёре і Крюе 28 листопада 1443 року. Червоне полотнище з чорним двоголовим орлом – прапор Георгія Кастріота, відомого як Скандербег. Він був героєм боротьби проти турків і одним з батьків засновників незалежної албанської держави в 1443 році. Орел на прапорі, можливо, був обраний їм як символ національної ідеї та легенди, згідно з якою албанці є нащадками орла. Є також версія, що орел був запозичений з герба Візантійської імперії.

День Незалежності Республіки Східний Тимор

Східний Тимор є однією з наймолодших і найбідніших держав світу. Він розташований на східному краю острова Тимор. Цей регіон в 16 столітті був колонізований Португалією. Державна незалежність в його сучасній історії була проголошена 28 листопада 1975 року, до цієї дати приурочено державне свято – День Незалежності.

День Незалежності Мавританії

Політична криза у Франції в 1958 році призвела до появи нової французької конституції. Нагадаємо, що в 1958 році ця нова конституція передбачала французьке співтовариство, члени якого були б автономними республіками. Цей статус швидко втратив свою привабливість, оскільки Мавританія стала свідком хвилі національного піднесення, що охопила весь африканський континент. Як тільки Ісламська Республіка Мавританія була проголошена в жовтні 1958, територіальна асамблея змінила свою назву на Установчі збори і негайно приступила до розробки власної національної конституції. Документ був одноголосно прийнятий в березні 1959 року і замінив французьку конституцію. 28 листопада 1960 року Мавританія проголосила свою незалежність.

Іменини: Григорій, Дмитро, Микита, Микола, Петро, Самсон, Філіп

День в історії:

1414 — незважаючи на охоронну грамоту імператора, на Констанцькому соборі заарештували релігійного реформатора Яна Гуса

1520 — перший європеєць Фернан Магеллан проплив із Атлантичного океану в Тихий

1561 — завершилась Лівонська війна

1918 — Естонія зазнала військової агресії зі сторони РСФРР, почалась Визвольна війна естонського народу (1918–1920)

1928 — на Одещині створено першу в СРСР машинно-тракторну станцію

1943 — у Тегерані відкрилась перша конференція керівників трьох провідних держав антигітлерівської коаліції — Сталіна, Рузвельта і Черчилля

1948 — у США надійшли в продаж перші фотоапарати «Polaroid»

1970 — проведено першу операцію італійської ліво-терористичної організації «Червоні бригади» — серію вибухів на заводі «Піреллі»

1989 — Рада Міністрів СРСР утворила державну комісію з питань кримськотатарського народу

1999 — парагвайський голкіпер Хосе-Луїс Чилаверт став першим воротарем, хто зробив хет-трик у професійному матчі

2000 — початок касетного скандалу в Україні. Олександр Мороз оприлюднив аудіокасети з записами розмов у кабінеті Леоніда Кучми стосовно вбивства Георгія Гонгадзе

2006 — Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу

Інформацію підготовлено Голос.if.ua. 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.