Аби знижка не була націнкою. Особливості «чорної п‘ятниці» в Івано-Франківську

Економіка, Новини

Наприкінці листопада у світі відбуваються традиційні грандіозні розпродажі – так звана «Чорна п’ятниця». Саме з цього дня починається різдвяний сезон.

Традиція виникла у США, потім поширилась на інші країни, до України перекочувала видозміненою й зі значно меншим ажіотажем.

«Репортер» вирішив з’ясувати, як франківські магазини готуються до дня шалених знижок і чи будуть ті знижки взагалі, це зацікавило Голос.if.ua.

Треба одразу сказати, що крамниці у Франківську мають велику варіативність дат. Хтось анонсує «чорну п’ятницю» 22 листопада, хтось 29-го, деякі магазини роблять цілий «чорний тиждень», щоб залучити більше покупців. Це йде врозріз світової специфіки «свята знижок», але допомагає магазинам створити ажіотаж.

Однак, подібні приманки вигідні далеко не всім. Так, підприємець Роман Кривий шиє вироби зі шкіри. Каже, цьогоріч взагалі відмовся від ідеї тематичного розпродажу, бо й так знизив ціни на весь асортимент.

«Я порахував, що більше продам, якщо ціни будуть нижчими постійно, ніж за один день в році, – пояснює він. – Одного дня явно замало для такого типу розпродажів, та й люди наші до такого не надто звичні. Ніхто не відкладає кошти спеціально, «бо знижки», ми все купуємо за потребою. У США людей готують заздалегідь, скрізь реклама, вони чекають тих розпродажів, як Нового року. В Україні такого немає».

Так, у місті справді обмаль тематичної чорноп’ятничної реклами, зате ледь не на кожній вітрині бачимо анонси знижок. Невже франківці так звикли до дешевого на щодень?

Чому так відбувається, пояснила SMM-менеджерка Вікторія Присяжнюк. Вона наповнює сторінки магазинів і закладів у соцмережах. За її словами, у Франківську «чорна п’ятниця» не настільки популярна, бо й так немає великої конкуренції.

«Закладам і магазинам не потрібно дуже заморочуватися, бо й так прийдуть, і так куплять, – каже Вікторія. – І в нас навіть без «чорної п’ятниці» можна побачити махінації. Наприклад, на ціннику одна цифра, а на касі вам пробивають за іншою. Це неправильно й незаконно. Але продавці будуть доводити, що «забули перечепити цінник», «якраз мали його змінити», і ще купа виправдань».

Крім того, часто за знижку в нас видають реальну ціну товару. На ціннику малюють завідомо більшу, перекреслюють, пишуть іншу – маєте суттєву знижку. Досвідченого покупця, звісно, таким чином обдурити важко, але скільки в нас тих – досвідчених?

Однак засмучуватися не варто. Найбільша «чорна п’ятниця» зараз відбувається в інтернеті.

«Я – мама в декреті, яка працює, мені знайти час на шопінг – просто нереально, – тепер Вікторія розповідає з точки зору споживача. – А так, покладу сина спати і ще встигну щось замовити. До речі, так і моніторити, чи не махлює магазин, значно легше – лише кілька кліків. Головне – визначитись наперед, що тобі потрібно, та знайти вигідну пропозицію».

Однак у Івано-Франківську є й торгові центри, що роблять на «чорну п’ятницю» суттєву ставку. Один із них – нещодавно відкритий ТЦ River Park, що на Галицькій. Там вирішили зробити цілий «чорний тиждень».

«На нашій рекламі зображений коміксований діалог двох жінок, які запрошують одна одну на «чорну п’ятницю», – розповідає маркетолог Оксана Говера. – Одна з жінок каже, що не встигає через роботу. Цей діалог відбувся в реальності! І я собі подумала, що нелогічно робити знижки, коли людина працює. Можливо, вона не може купити щось за повну ціну, але зі знижкою могла б собі це дозволити. Та покупець банально не потрапить в магазин, бо, наприклад, працює до восьмої вечора, а магазин зачиняється о 20:00. Тому ми дійшли висновку зробити не день а цілий тиждень розпродажу».

За словами Оксани Говери, вони ці всі нюанси обговорювали з орендарями. І ті були навіть вдячні за просування й рекламу цілого тижня розпродажів.

«Бо є різниця працювати цілу ніч і сподіватися, що хоч хтось із людей прийде, – каже Оксана. – Адже американська «чорна п’ятниця» саме це і передбачає – дуже раннє відкриття і робота аж до півночі. А так ми усім зробили комфортні умови».

Для повної картини ми поспілкувалися й з потенційними покупцями, щоб зрозуміти, чи справді вони аж так чекають на знижки.

Тетяна Пігурська каже, що знижки любить, але часом дуже розчаровується через їх неправдивість.

«Купувала у гіпермаркеті шоколадку. Вдома відклеїла наліпку з цінника, а нова ціна зі знижкою – ще вища за попередню, а під нею ще одна стара ціна і майже вполовину дешевше, ніж я заплатила, – обурюється Тетяна. – Тож я вже навчена і моніторю наперед усі товари, які планую придбати. Цього сезону пригледіла взяття».

Звісно, українській «чорній п’ятниці» ще далеко до масштабів розвинених країн, а дрібні махінації взагалі вбивають довіру. Втім, для тих, хто ще не остаточно розчарувався, маємо три прості, але корисні поради.

  • Перше – проглядайте наперед ціни товарів, які збираєтеся придбати.
  • Друге – не ведіться на заміну бажаного на те, що лишилося. Якщо омріяної речі за акційною ціною вже нема, вам завжди запропонують альтернативу – схоже, але дорожче. Тут працює психологія.
  • Третє – не робіть передоплату за акційний товар. Якість може сильно відрізнятись від яскравих рекламних картинок.

Це все. Вдалих вам покупок.

Авторка: Тетяна Скоропляс

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.