У Франківську експерти розповіли про плюси і мінуси ринку землі

Новини, Суспільство

Сьогодні, 22 листопада, в Івано-Франківську розповіли про перспективи, проблеми і ризики вільного продажу землі.

Верховна Рада України прийняла у першому читанні закон про ринок землі. Експерти наразі називають його сирим і незакінченим.

Франківські юристи, експерти, представники місцевого самоврядування, підприємці та небайдужі громадяни обговорили ідеї щодо покращень закону, про це повідомляє  .

Сільськогосподарські землі України – це 28 мільйонів гектарів, які переважно у приватній власності. І люди отримають нові права – продавати чи купувати землю. Нам, звісно, треба дочекатися остаточної редакції закону. Але позитивом є те, що ринок землі однозначно запрацює – обговорюються лише умови. Встановляться декілька обмежень, але є й відсутність багатьох деталей“, – розповіла Оксана Кобрин, президент юридичної компанії “Moris Group”.

За її словами, в законі є великі плюси для власників паїв – вони зможуть розпоряджатися землею самостійно. Є й мінуси – люди на початках реформи можуть не розібратися у всіх нюансах.

200 000 гектарів в одні руки – це надто багато, це вже мова йтиме про справжні латифундії. Всі фахівці сходяться на тому, що в другому читанні кількість буде зменшена. Є різні варіанти – від 600 гектарів до 50 тисяч. У світі є різні обмеження“, – сказала юристка.

Роман Ткач, депутат Івано-Франківської обласної ради, додав, що питання ринку землі – складне і комплексне.

Я працював два скликання у ВРУ, є співаавтором законопроєктів щодо земельної сфери. Треба ставити крапку в питанні землі. У нас було 6.9 мільйонів пайовиків, з них вже більше мільйона померло. Тобто десь вже гуляють мільйони гектарів землі. Але треба пам’ятати, що кожне село – унікальне“, – зазначив Роман Ткач.

Він наголошує: на перших етапах впровадження ринку землі потрібен серйозний контроль держави за цим. Це – нормальна європейська практика.

Потрібне також обмеження по продажу іноземцям, на 5-10 років заборонити. Приблизно таке є у Польщі. А Болгарія і Румунія на цьому вже попеклися, спершу не запровадивши обмежень, і тепер вимагають регуляції“, – пояснив депутат.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.