Ситуація непроста: у Франківську обговорили державний бюджет-2020

Економіка, Новини

Сьогодні, 18 листопада, відбулася відбулася пресконференція на тему «Держбюджет-2020. Чи враховано інтереси місцевого самоврядування в основному фінансовому документі країни?».

У ній взяли участь народний депутат України Зіновій Андрійович, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, селищний голова Богородчан Ростислав Заремба і виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ, експерт з бюджетних питань Юрій Стефанчук, пише Голос.if.ua.

«Очевидно, що ніяких піднятий зарплат освітянам, медикам не буде. Медична субвенція передбачена на 3 місяці, ми не розуміємо як далі будуть фінансуватися наші комунальні підприємства. Ще один факт – фонд соцекономрозвитку. Ці кошти досі не розблоковані. Якщо їх і не розблокують, то це призведе до величезного навантаження на місцеві бюджети. Прикарпаття за цієї субвенцією має отримати 163 мільйони гривень, але зараз їх немає. Невелика перемога для нас- вдалося скасувати постанову яка не дозволяла органам місцевого самоврядування регулювати тарифи на тепло. Ще одна перемога – збереження акцизного податку для міст, сіл, селищ і ОТГ”, – розповів Руслан Марцінків.

В свою чергу, Зіновій Андрійович розповів, що у теперішньому скликанні ВРУ є не так багато фахівців, які розуміють проблеми місцевих громад.

“З перших днів я зрозумів, що ситуація дуже непроста. Для мене важливо знайти компроміс, який дасть можливість органам місцевого самоврядування продовжити шлях позитивних реформ.  Нам у Верховній Раді вдалося відтермінувати закон про скасування пайової участі. Бо пайова участь – це основа основ розвитку малих сіл і селищ. Ми прописали ті норми, які є однакові для всіх територій України. Щодо акцизного збору, то ми розуміли, що це – один з основних податків до органів місцевого самоврядування. Відстоювати реформу децентралізації саме в плані фінансової самостійності важко, але ми будемо продовжувати працювати над цим. Дискусія, яка тривала у парламенті, говорить про те, що важко буде захищати місцеве самоврядування. Акцизний збір відіграє важливу роль для місцевого самоврядування”, – розповів він.

За словами, Ростислава Заремби бюджет-2020 міг стати для їхньої громади катастрофічним.

«Наприклад, акцизний податок на пальне. Більше 50% він складав у бюджеті розвитку наших селищ – ремонти, благоустрій. Другий податок – близько 1 млн на гривень. Якщо забрати ця кошти, то ми залишаємося без забезпечення. Надзвичайно насторожувало, що ми чули – не можна залишати акциз місцевим громадам. Станом на сьогодні мінімально бюджет захистить місцеві громади», – додав Заремба.

Крім того,  Юрій Стефанчук зазначив, що Асоціація продовжує працювати над проблемами, які виникають в органах місцевого самоврядування.

“Ми завжди виступаємо за компенсатора. Важливим компенсатором для нас могло би бути збільшення податку на доходи фізичних осіб, але наразі до цього не доходить”, – додає Стефанчук.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.