Лукашенко розповів, на яких умовах підпише документи про поглиблення інтеграції Білорусі з Росією

Політика

Переговори про поглиблення інтеграції Білорусі та Росії ведуть відкрито, “без конспірології”, заявив білоруський президент Олександр Лукашенко, про це повідомляє Голос.if.ua.

За його словами, найголовніші принципи для білоруської сторони – це суверенітет і незалежність держави.
Лукашенко: Де мені взяти $9 млрд, щоб заплатити Росії за ті товари, які ми купуємо?
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив журналістам 17 листопада, що не буде підписувати жодного з документів про поглиблення інтеграції з Росією, якщо вони суперечитимуть білоруській Конституції, повідомляє пресслужба президента Білорусі.

“Жодного документа я не затверджу і підпишу, якщо він суперечитиме Конституції і фундаментальним принципам життя нашого суспільства. А найголовніші принципи – це суверенітет, незалежність нашої держави. Тому не треба жодної конспірології, тут відбувається все відкрито… Це вироблена позиція: якщо не буде вирішено наших принципових питань (щодо постачань вуглеводнів, відкриття як слід ринків для наших товарів, зняття бар’єрів тощо), жодні дорожні карт не може бути підписано”, – сказав Лукашенко.

Він зазначив, що “Білорусь – не нахлібниця і не хоче нею бути”.

Лукашенко нагадав, що США почали торговельну війну з Китаєм “через дефіцит у торговельному балансі на сотні мільярдів доларів”.

“А ви знаєте, який дефіцит у торгівлі у нас із Росією? Під $9 млрд щорічно. Де мені взяти ці $9 млрд, щоб заплатити Росії за ті товари, які ми купуємо? Ці гроші треба заробити на російському ринку. А нам збудували бар’єри і не пускають туди за окремими видами товарів. Це правильно? Ні. Звичайно, ми з Росією воювати не будемо, як Америка з Китаєм. Але це неправильно”, – додав Лукашенко.

Президент Білорусі підкреслив, що, коли країни вступають в об’єднання, вони розраховують поступово поліпшити свою економку. “Що відбувається у нас? Нам щороку підсовують нові умови. І в підсумку ми в економіці постійно щось втрачаємо і втрачаємо. Кому потрібен такий союз? Ось наша позиція. Про це знає президент Росії [Володимир Путін]. Ми з ним друзі, я йому відкрито можу це сказати, та ще міцніше. Він мені може сказати…Що це за союз, якщо ми щороку втрачаємо й умови погіршуються. Це ненормально. Тому, якщо говорити про економіку, ми ні на що не претендуємо і нічого не просимо. Ми вимагаємо, як колись ми домовлялися, рівних умов для суб’єктів господарювання, просто людей. Ось це буде союз. І тоді ви ніколи камінь не кинете в бік Росії, та й ми завжди будемо вітати такий союз. Тому не партеся: я не менший патріот, ніж ви”, – заявив Лукашенко.

Наприкінці 2018 року російське видання “Московский комсомолец” написало, що Лукашенко на переговорах із президентом РФ Володимиром Путіним 25 грудня 2018 року погодився на уніфікацію законодавства із РФ, створення єдиного парламенту, кабінету міністрів та інших органів влади, перехід на загальну символіку та єдину валюту. 10 січня 2019 року Лукашенко назвав розмови про ймовірне об’єднання з Росією дурними і притягнутими за вуха.

15 лютого 2019 року після зустрічі із президентом РФ у Сочі президент Білорусі заявив, що суверенітет країни для нього – “святе”. Водночас він зазначив, що з Путіним він готовий об’єднуватися, але невідомо, чи хочуть цього росіяни і білоруси.

22 лютого Лукашенко закликав не вірити і не читати заяв про можливу втрату суверенітету Білорусі.

17 квітня прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив, що Білорусь отримала від Москви пропозиції щодо подальшої інтеграції з Росією у межах Союзної держави.

16 вересня видання “Коммерсантъ” із посиланням на джерело в російському уряді повідомило, що Росія і Білорусь мають намір із січня 2021 року об’єднати економіки. Глава білоруського міністерства закордонних справ Володимир Макей заявив, що влада Росії і Білорусі планує почати роботу над спільним Податковим кодексом.

Союзну державу – наддержаність Росії та Білорусі з поетапно організовуваним єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним та культурним простором. Було створено 2 квітня 1997 року президентом Росії Борисом Єльциним і президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Вона передбачає максимальне об’єднання двох країн аж до м’якого варіанту федерації. Активна інтеграція йшла до моменту приходу в Росії до влади Володимира Путіна у 2001 році, пізніше через різні стратегічні завдання держав інтеграційні процеси практично завмерли, проте у 2011 році на тлі потепління відносин Мінська та Москви проєкт Союзної держави знову прийняли до виконання.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.