На шляху до євроінтеграції попереду Львівська, Івано-Франківська та Вінницька області

Новини, Суспільство

Українські області пройшли перевірку на рівень європейської інтеграції.

Дослідження «Євромапа України» провели аналітики Центру «Нова Європа» в співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Про це під час презентації повідомила директорка організації Альона Гетьманчук, про це інформує Голос.if.ua.

«Невдовзі ми відзначатимемо шосту річницю, відколи Україна почала безальтернативний рух у Європу. І це дослідження стосується того, яким чином різні регіони держави просунулися в контексті перейняття та адаптації певних європейських норм, практик і стандартів», – пояснила вона.

За словами очільниці Центру «Нова Європа», для оцінки рівня інтеграції областей аналітики застосували 34 індикатори у восьми різних сферах: від економіки та енергетики до освіти, культури й навіть такої актуальної нині гендерної рівності. За кожен критерій можна було отримати окремий рейтинговий бал. Загальний максимум становив 248 балів. І хоча дуже наблизитися до абсолюту не вдалося жодній із областей, трійка лідерів таки вийшла очевидною. Очолили національний рейтинг Львівщина (165,3), Івано-Франківщина (140,28) та Вінниччина (136,43). Південні та східні області також стали переможцями в низці секторів. Наприклад, Миколаївщина має найвищі показники експорту на ринок ЄС, а Донецька й Луганська області переважають за кількістю проектів у рамках кредитної підтримки з боку Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку.

Згідно з дослідженням, значними показниками успішного руху України в ЄС є оновлення доріг, покращення аеропортів, залучення іноземних інвестицій, розвиток відновлюваної енергетики. Важливими для людей також є нові освітні, наукові та культурні можливості від країн Заходу. Так, за даними «Нової Європи», за 2004-2013 роки молодіжною програмою Erasmus Mundus (попередник Erasmus+) для навчання у Європі скористалося всього 329 студентів. Упродовж 2014-2018 років цей показник зріс до понад 10 тисяч.

Зі свого боку віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба наголосив, що проведення подібних досліджень допомагає бачити цілісну картину орієнтованості держави на західні тенденції. Окрім цього, він зазначив, що до програми діяльності нового уряду вже внесли створення офісів євроінтеграції в усіх областях протягом п’яти років. За словами віце-прем’єр-міністра, Верховна Рада ініціативу підтримала, тому з її реалізацією у відомстві затягувати не збираються. Так, розпочати планують зі східних та південних областей. Перша на черзі – Херсонська.

«Євроінтеграція має бути не абстракцією, не справою білих комірців у Києві, а ідеєю та методологією, якими житиме вся держава. Наша мета – забезпечити однорідність розвитку, аби в кожному регіоні існувала база, своєрідний інкубатор європейської інтеграції. Куди приходить Європа, звідти йде Росія», – запевнив Дмитро Кулеба.

Юлія АНДРЯНИК.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.