Чотири області вимагають фінансування ухваленої державної програми розвитку Карпат

Новини, Туризм

Форум Карпатського єврорегіону тривав у Ужгороді два дні. Розпочався в четвер із загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати-Україна”.

Головував на засіданні, в якому взяли участь більш як півсотні представників органів місцевого самоврядування Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, керівник правління Асоціації, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Делегацію з Прикарпаття очолив заступник голови облради Сергій Басараб, інформує Голос.if.ua з посиланням на Голос України.

У вітальному слові голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс наголосив: “Наша унікальність і перевага в тому, що ми не ділимо – Закарпаття, Львівщина, Івано-Франківщина, Чернівеччина, – а шукаємо те, що нас об’єднує. Кожен у своїй діяльності прагне захисту інтересів своїх громад, але вперше за всю історію ми шукаємо точки дотику, щоб реалізувати спільні проекти. Серед них – “Карпатська мережа”, інші амбітні ініціативи”.

Олександр Ганущин нагадав, що є державна Програма розвитку українських Карпат на 2010-2020 роки, але це питання дуже болюче, особливо з огляду на проект держбюджету, де на неї не передбачено необхідні два мільярди гривень. Тому учасники зібрання проголосували за підтримку низки звернень – до Президента, уряду і парламенту – щодо фінансування Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2010-2022 роки.

Зазначалося, що “існує загроза того, що прийнята програма не буде підтверджена жодним фінансовим ресурсом і замість реальних розвиткових проектів гірські території отримають лише обіцянки”. Тому члени Асоціації просять керівництво держави “передбачити в держбюджеті окрему статтю “Проекти для розвитку гірських територій у розмірі 2 млрд гривень, що сприятиме реалізації державних гарантій підтримання соціально-економічного розвитку гірських територій, що, разом із використанням регіональних можливостей та ресурсів, забезпечуватиме зростання і розвиток на сьогодні депресивних територій”.

Ще одне звернення стосувалося співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги. Кошти Програм прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства для прикордонних областей України є одним із украй важливих інструментів розвитку територій, зазначається у документі. У рамках фінансової перспективи 2014-2020 програм “Польща – Білорусь – Україна”, “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна”, “Румунія – Україна” та “Басейн Чорного моря”, у 2018-2020 роках залучено понад 60 мільйонів євро на реалізацію транскордонних проектів, проте участь у них, окрім очевидних вигод, пов’язана з низкою ризиків та труднощів, з якими стикаються органи місцевого самоврядування.

Зважаючи на важливість для громад Карпатського регіону державної підтримки співфінансування проектів транскордонного співробітництва у 2019-2020 рр. та враховуючи, що невикористання субвенції з державної казни місцевими бюджетами на реалізацію проектів транскордонного співробітництва у поточному році обумовлене виключно відсутністю затвердженого механізму фінансування на рівні центральних органів виконавчої влади, члени Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” просять включити до держбюджету на наступний рік програму “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів транскордонного співробітництва” з фінансуванням у розмірі 300 млн гривень.

Учасники зборів заслухали доповіді з питань стану та перспектив реалізації програми підтримки ініціатив карпатських громад; реалізації освітніх, культурних та медійних обмінів між закладами Львівської і Луганської областей у рамках програми “Змінимо країну разом”. Йшлося і про нові конкурсні та грантові можливості для громад Карпатського регіону, проаналізували, як втілюється у життя проект “Карпатська мережа регіонального розвитку”.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.