13 загальновідомих «істин», які виявилися цілковитою брехнею

Новини, Суспільство

Кілька поширених міфів, які багато хто сприймає за правду від  Голос.if.ua.

Всі ми потрапляємо під вплив нав’язаних стереотипів. І незважаючи на те правдиві вони чи ні, людина все одно буде наполегливо продовжувати в них вірити. Сьогодні ми розвінчаємо кілька поширених міфів, які багато хто сприймає за правду.

Не можна двічі кип’ятити воду

Багато людей впевнені, що повторне кип’ятіння води і її вживання вкрай шкідливе для здоров’я і може спровокувати рак. Побутує думка, що при повторному кипінні виділяється така отруйна речовина, як діоксин. Частково це так: кожне повторне кип’ятіння призводить до підвищення дейтерію. Однак його кількість невелика і нешкідлива для організму.

Зупинка серця при чханні

Чи знайоме вам відчуття, коли чхаєш, і все всередині завмирає. У минулому люди були впевнені, що через чхання, в процесі якого ми видихаємо забагато повітря, можна навіть померти. Також існує міф, що в цей момент робота всіх органів, у тому числі й серця, припиняється. Це твердження абсолютно неправильне. Серцевий ритм дійсно змінюється в цей момент, але всі внутрішні органи продовжують свою роботу.

В’язниця за зраду

Корейці настільки шанують сімейні цінності, що до недавнього часу подружня зрада могла стати приводом для тюремного ув’язнення. Такий закон дійсно був, і як покарання винуватець міг отримати 2 роки в’язниці. Проте у 2015 році влада визнала, що така політика порушує право людини на приватне життя і закон припинив свою дію.

Венера обертається проти годинникової стрілки

Люди, які нічого не тямлять в астрономії, легко ведуться на байку про те, що Венера обертається проти годинникової стрілки. Це кумедна помилка, адже на відміну від більшості планет, Венера навпаки рухається за годинниковою.

Стрижка прискорює ріст волосся

Міф про те, що стрижка кінчиків прискорює ріст волосся, могли придумати тільки перукарі. Очевидно, що стан кінчиків волосся жодним чином не впливає на швидкість їх росту. А ось, що дійсно впливає на швидкість росту вашої шевелюри, так це генетика і загальний стан організму. Регулярно стригти кінці потрібно лише для того, щоб волосся виглядало здоровими й доглянутими.

Після гоління волосся стає жорстким, як щітка

Міф про те, що регулярне використання бритви робить волосся жорсткішим і густішим, досить популярний. Все пояснюється візуальним ефектом: після гоління, волосся, що відростає, має притуплений кінчик, через що воно й здаються товщим. Насправді кількість і якість волосся на вашому тілі визначається лише генетикою і рівнем деяких гормонів.

В процесі еволюції людський мозок збільшився

З тим, що в процесі еволюції людський мозок змінився, неможливо посперечатися. Однак те, що його розмір збільшився — омана. Насправді все в точності до навпаки. За дослідженнями, мозок неандертальця був на 15 відсотків більший, ніж у сучасної людини.

Заборона на польоти над Антарктидою

Увага, наступна інформація може викликати у вас напад істеричного сміху, але незважаючи на її абсурдність, багато хто вірить. Ідеться про Антарктиду і її мешканців — пінгвінів. Існує міф, що над Антарктидою заборонені польоти через те, що пінгвіни з цікавості задирають голови, а маючи коротку шию, незмінно падають і можуть травмуватися. Насправді ніяких заборон на польоти над материком немає. Просто погодні умови роблять їх вкрай небезпечними.

Руді брехуни

Існує думка, що люди, чий натуральний колір волосся рудий, частіше за інших хитрують і обманюють. Витоки цього міфу сягають ще сивої давнини. Колись людей з таким відтінком волосся вважали представниками злих сил. Безумовно, це помилка. Люди обманюють незалежно від кольору їх волосся, вся справа в характері й вихованні.

Мізинець — детектор брехні для сплячої людини

Ще один міф : якщо людину, яка спить, взяти за мізинець і почати ставити питання, вона правдиво відповість на них. Чи варто говорити, що це твердження — брехня? Людина може відповісти на питання, перебуваючи в певних фазах сну, і її відповіді швидше будуть залежати від того, що їй сниться в цей момент.

Адам і Єва з’їли яблуко

Відомо, що Адам і Єва відкусили яблуко з дерева з райського саду. Однак, достеменно відомо лише те, що вони зірвали з дерева пізнання плід і скуштували його. Ніде в Біблії не говориться, що це було яблуко.

Алкоголь руйнує клітини мозку

Багатьом знайомий вислів «Алкоголь вбиває клітини мозку». Насправді ніхто і нікого не вбиває. Навіть в мозку хронічних алкоголіків нічого не зруйновано. Так, спиртне дійсно блокує і пошкоджує деякі клітини, але вони при цьому не гинуть.

Логіка та емоції

Багато хто, напевне, стикався з твердженням, що ліва півкуля мозку відповідає за логіку, а права — за емоції. Це цілковита нісенітниця, адже людський мозок — це складний і єдиний механізм, в якому немає чіткого розмежування за функціями.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.