Лісоруб «в законі». Що відомо про першого новопризначеного «зеленого» голову РДА на Прикарпатті? (відео+фото)

Відео-новини, Новини

Згідно рішення нової влади головою Косівської РДА стає замішаний в сумнівних порубках лісу, підписант поруків для підозрюваного у справі про підрив місцевого ресторану скандальний депутат-лісоруб…

Версії писали раніше ймовірну кандидатуру на посаду голови Косівської райдержадміністрації, про це повідомляє Голос.if.ua. Інформація підтвердилася – ним став місцевий депутат, головний лісничий ДП «Кутське лісове господарство» Петро Іванишин. Що відомо про нового очільника?

Петро Іванишин – 30.08.1977 р.н. Обраний депутатом районної ради сьомого скликання від ПП «Воля». Працює головним лісничим у ДП «Кутське лісове господарство». За інформацією сайту Косівської РДА, Іванишин – приватний підприємець у селі Шешори.

Маючи відношення до лісу, Петро Іванишин втрапив не у одну конфліктну ситуацію, про які легко дізнатися з відкритих джерел.

Новоспечений очільник Косівської РДА встиг «відзначитися» під час вирубки ялинок поблизу Маєтку Святого Миколая. Його та ще трьох депутатів Пістинської сільської ради зупинила служба охорони Нацпарку “Гуцульщина”. Внаслідок конфліктної ситуації зареєстроване кримінальне провадження.

Тоді в.о. директора Національного природного парку “Тузлівські лимани” Ірина Вихристюк заявила, що Петро Іванишин – депутат-браконьєр.

«… три депутати Пістинської сільради і один депутат Косівської райради (Петро Іванишин,  – ред.) (вони усі є працівниками ДП «Кутський лісгосп»), в суботу, 1 грудня 2018 року, на території розплідника нацпарку «Гуцульщина» (землі Парку з вилученням) поруч з «Маєтком Святого Миколая» здійснювали рубки ялинок. Планували зрубати 100 штук, служба державної охорони Парку зупинила їх, коли вони зрубали 13 дерев… Усі чотири особи визнали факт порубок, бензопила була поруч…», – написала Ірина Вихристюк.

Справа в тім, що будь-яка вирубка або господарювання заборонені, якщо ліс має статус Національного парку. Тож існування парку не вигідне тим, хто «гріє руки» на лісовому браконьєрстві.

«У них нестача лісових ресурсів і тому вони перейшли на нашу територію. Проти них відкрито вже близько десяти кримінальних проваджень. Є рішення суду про припинення діяльності щодо рубок на цій території. Вони не виконують рішення суду. Є визнання парку потерпілим», – розповів Юрій Стефурак, директор Національного парку «Гуцульщина».

ВІДЕО Факти ICTV

Тим часом березні цього року Екоінспекція оштрафувала Кутський лісгосп на 881 тисячу гривень за незаконні рубки деревини. Такий розмір шкоди, нанесеної довкіллю внаслідок наступних порушень: незаконна рубка дерев загальною кубомасою 311,176 м3, пошкодження дерев – 1,403 м3, не очистка лісосіки – 1,4га.

Головний лісничий Кутського лісгоспу Петро Іванишин тоді заявив, що штраф є помстою звільнення минулого року лісничих та майстрів лісгоспу.

«Коли прийшла інспекція з плановою перевіркою, то люди, які були звільнені хотіли нам таким чином відімстити. Вони ходили лісом, відкривали свої ж пні, які нарубали. Також показували місця, де вони змінювали межу лісосік, а якщо змінена межа навіть на два-три метри, то по довжині буде сто метрів. Ви уявіть, скільки потрапляє в цю вузьку полосу дерев – це більше ста. А це вже є незаконна рубка», – відзначив він.

Згідно рішення сільської ради, саме їхнє підприємство є користувачем лісу. Петро Іванишин відзначив, що працівники лісгоспу проводили там санітарну рубку. Під неї потрапили дерева, повалені вітроломом ще у грудні 2017 року. Журналістів він запевнив, що жодне здорове сироростуче дерево не рубали.

ВІДЕО – UA: КАРПАТИ

З Ухвали Господарського суду Івано-Франківської області відомо, що новоспечений голова Косівської РДА Петро Іванишин, будучи на посаді головного лісничого ДП «Кутське лісове господарство» виписав лісорубний квиток, який визнали «незаконним».

«ДП “Кутське лісове господарство” виписало лісорубний квиток № 14 від 20 березня 2019 року серія ІФ ЛРК 006739 на проведення санітарної вибіркової рубки в кварталі 12, який був підписаний головним лісничим ДП “Кутське лісове господарство” Іванишиним П.М. Даний лісорубний квиток виписаний незаконно оскільки квартал 12 Косівського лісництва, згідно матеріалів лісовпорядкування 1996 року та актів прийому передачі від 23.08.2002 року був переданий від Кутського ДЛГ до НПП “Гуцульщина” і відповідно до діючого Проекту організації території НПП “Гуцульщина” та матеріалів лісовпорядкування 2004 року відноситься до кварталів 9-11 Косівського ПНДВ на території НПП «Гуцульщина»», – йдеться у документі.

Тож в липні Національний природний парк «Гуцульщина» звернувся до господарського суду Івано-Франкіської області з позовом до Державного підприємства «Кутське лісове господарство» про стягнення матеріальної шкоди (завданих збитків) в сумі 422499,50 грн.

«Разом із позовною заявою Національний природний парк “Гуцульщина” подав до господарського суду Івано-Франківської області заяву про забезпечення позову, в якій просив суд заборонити Державному підприємству “Кутське лісове господарство” вчиняти будь-які дії на території Пістинської сільської ради Косівського природоохоронного науково-дослідного відділення Національного природного парку “Гуцульщина”, а саме, здійснення санітарної рубки чи будь-яких інших видів рубок», – йдеться в Постанові Західного апеляційного господарського суду.

Відтак суд ухвалив заборонити Державному підприємству “Кутське лісове господарство” вчиняти здійснення санітарної рубки чи будь яких інших видів рубок на території Косівського природоохоронного науково-дослідного відділення Національного природного парку “Гуцульщина” (територія Пістинської сільської ради).

Також Петро Іванишин «засвітився» у ЗМІ після того, як виявив бажання взяти на поруки відомого косівського «авторитета» Михайла Чекурака.

Нагадаємо, що на початку вересня 2018 року в ресторанному комплексі «Старий Косів», стався вибух. Причетних до злочину затримали протягом кількох годин. Це – чотири особи: замовник, посередник та двоє виконавців. Перші двоє – мешканці Косівського району, виконавці – із Закарпаття. З’ясувалося, що замовник підриву – колишній зять власниці ресторану, Михайло Чекурак. Йому було оголошено підозру за ч. 3 ст. 27 ККУ (організатор злочинної групи).

Тоді цілий загін місцевих депутатів, серед яких був також й Петро Іванишин, написали клопотання слідчому судді, щоб взяти на особисту поруку Михайла Чекурака. Після розголосу у пресі дехто з них навіть забрав свій підпис. Але підозрюваний після внесеної застави у 250 тисяч гривень опинився на волі.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.