На Коломийщині запрацював кооператив з заморожування малини (фото)

Економіка, Новини

Коли торік у березні Печеніжинська ОТГ виграла мільйон гривень на реаліті –шоу «Громада на мільйон», їй аплодувало все Прикарпаття. 

Сюжет прокатали по багатьох телеканалах і до Печеніжина унадилися звідусіль журналісти. Нагадаємо, що свій мільйон громада заробила за підтримки програми USAID DOBRE. Фонд WNISEF їй ці гроші перерахував, пише Голос.if.ua з посиланням на Дзеркало Медіа.

Мільйон гривень мало бути потрачено на створення кооперативу з вирощування й заморожування ягід, передусім – малини. Решту з необхідних витрат на свої плечі взяла ОТГ.

На перших етапах створення кооперативу капітально буксувало. Довго й тяжко йшла робота зі спорудження самого приміщення, закупівлю обладнання. І на адресу голови ОТГ Ігоря Довірака сипалися небезпідставні звинувачення й підозри. Адже пройшла весняна ейфорія від всеукраїнської слави, минуло літо, настала осінь, а розрекламований на всі сторони кооператив – ані руш.

Мільйон гривень мало бути потрачено на створення кооперативу з вирощування й заморожування ягід, передусім – малини. Решту з необхідних витрат на свої плечі взяла ОТГ.

І ось нарешті наприкінці вересня вже цього року кооператив таки запрацював і його урочисто відкрили.

До кооперативу входять вісім осіб, які в себе вдома вирощують малину вже не один рік. Цього сезону зібрано 1 тонну ягід, вони потім пройшли процес заморожування й знайшли свого покупця.

Про роботу кооперативу нам розповів його голова Костянтин Лапчинський і все наочно показав для підтвердження своїх слів.

Оповідає, що технології заморожування малини навчився з інтернету, їздив за досвідом на інші виробництва такого типу. На закупівлю обладнання пішло 8 тисяч євро. А ось, як відбувається сам процес.

Спочатку продукція потрапляє з городу в камеру охолодження, де має охолодитися до +2 – +4 градусів. Звідти малину піддають шоковій заморозці при температурі -30 у спеціальній камері. До цієї камери можна запакувати 500 кг ягід. Після 6 годин заморожування продукція потрапляє до камери зберігання при постійній температурі -18 градусів.

Цей рік видався невдалим для ягід, – мовить пан Лапчинський. – Навесні два з половиною місяці дощило, відтак пішла посуха. Ціна на малину підскочила в чотири рази. Хто мав можливість малину поливати, той її врятував. Члени нашого кооперативу не мають наразі теплиць, де за ягодами ведеться необхідний догляд. Однак, майже 1 тонну малини ми таки зібрали. Дещо продали, багато пороздаровували людям…

Для того, аби налагодити безперебійний виробничий процес включно з реалізацією продукції, слід заключати угоди з покупцями. Але на сьогоднішній день заключати такі угоді – справа ризикована. Збирачі малини в Печеніжині не мають накритих площ, тому залежні від примх погоди. Є усна домовленість з поляками про збут ягід. Ведеться робота з документацією на вироблення сертифікату. Тільки після цього можна говорити про повноцінну реалізацію.

 

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.