У Вінницькому інтернаті психічно хворих утримують голими в зачиненій кімнаті.

Кримінал, Новини, Суспільство

Повністю роздягненими, навіть без білизни, чоловіків, жінок та дітей разом утримували в зачиненій кімнаті на холодній кахельній підлозі у Плисківському психоневрологічному інтернаті на Вінниччині.

Про це пише «Голос.if.ua” з посиланням на VEЖА.

Такими виявилися результати раптового “рейду” громадських активістів та керівництва Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА до села Плисків Погребищенського району на Вінниччині. Скарги від громадян щодо нелюдських умов, в яких утримуються клієнти закладу, вже надходили активістам, тож вони вирішили перевірити все на власні очі.

ВІДЕО

Ми очікували побачити зачинені двері (закладу – ред.,) – те, що ми ніби підозрювали. Насправді ми побачили набагато жахливішу картину. Просто нелюдське поводження з тими клієнтами, які проживають в тому закладі, – говорить директорка Департаменту соцполітики Вінницької ОДА Наталія Заболотна.

На кадрах, продемонстрованих телеканалом UA Вінниця, що їх зняли активісти ГО USER, видно кімнату в напівтемряві, де абсолютно голими перебуває група людей різної статі та віку. За словами активістів, цих людей утримували тут довгий час, не даючи змоги вийти навіть до вбиральні. Через це в кімнаті – жахливий сморід випорожнень.

В іншому одноповерховому приміщенні інтернатної установи, моніторингова група виявила групу людей жіночої та чоловічої статі, роздягнуті наголо, що є підопічними психоневрологічного інтернату, які знаходились в одній великій кімнаті а інші підопічні допомагали їм одягатись.

Підопічні психоневрологічного закладу не позбавлені та не обмежені в дієздатності, стан здоров’я яких не потребує ізоляції на певний час та в обмеженому приміщенні. Підопічні протягом нічної доби не мали можливості користуватися санітарним вузлом, вимушені були справляти людські потреби в кімнаті проживання: на підлогу, постіль. Зазначене поводження, стійкий смрад фекалій принижує людську гідність”, – ідеться у звіті ГО USER.

За словами старшої медсестри, всі їхні підопічні сплять на застелених ліжках, нормально харчуються та мають доступ до санвузлів. Також працівниці установи відкидають звинувачення в тому, що клієнтам закладу нібито не додають м’яса, а замінюють його салом.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.